9 augustus 2022

Harleydag Delfzijl in de gevarenzone

De kans is groot dat Delfzijl niet te maken krijgt met de traditionele invasie van Harley-rijders. De doorgaans tienduizenden kijkers en duizenden motorrijders trekkende Harleydag, die dertien jaar op de eerste zondag van september is gehouden, lijkt niet door te gaan

Formeel is volgens voorzitter Cris Hut van de Stichting Harleydag Delfzijl nog geen besluit genomen, maar als er voor het eind van deze maand geen klein financieel wonder gebeurt, wordt het spektakel afgeblazen. "Wij moeten nog diep nadenken. Maar bij mij slaat de weegschaal op dit moment eerder door naar ‘nee’ dan naar ‘ja’
Het gratis toegankelijke feest is een door een breed publiek gewaardeerde mengeling van veel muziek, ronkende motorfietsen en een beetje seks en sensatie. Ondanks de indrukwekkende omvang van het spektakel, wordt het al jaren met een minimaal budget op touw gezet.
De gemeente Delfzijl draagt zo’n tien mille bij. De rest van het benodigde geld moet van sponsors komen. Het lokale bedrijfsleven heeft – uitzonderingen daargelaten – echter nooit enthousiast in de buidel willen tasten voor de Harleydag, stelt Hut. Tot dusver wist de organisator de begroting jaar in jaar uit slechts met veel creativiteit, gesjacher en doorzettingsvermogen sluitend te krijgen.
Het wegvallen van een aantal grote sponsors is er nu de oorzaak van dat de uit Woldendorp afkomstige Hut geen kans meer ziet voldoende geld bijeen te krijgen voor het megatreffen. Zo haakte het blad Passie af, dat het feest aankleedde met schaars geklede dames. Aan de recessie is deels te wijten dat andere bijdragen wegvallen. Bovendien verloor de Harleydag de afgelopen jaren ook al enkele sponsors van formaat.
"Met de gemeentelijke bijdrage en het sponsorgeld dat er nu is, komen wij niet rond. Alleen het inhuren en stand-by houden van de verplichte ambulance kost al 1500 euro en voor een groep straatartiesten ben je gauw vier mille kwijt. Eigenlijk wil ik daarom wel een jaartje overslaan", stelt Hut, die zich vorig jaar om gezondheidsredenen terugtrok als voorzitter van het organisatiecomité. "Ik kreeg slapeloze nachten van de Harleydag. Na dertien jaar haal ik er ook niet meer genoeg energie uit om al het werk makkelijk aan te kunnen. Voor mij is het pure stress geworden."
Hut (hij blijft wel voorzitter van de Stichting Harleydag Delfzijl) meldt dat zich ook nog geen frisse kracht heeft gemeld die de kar wil trekken als voorzitter van het organisatiecomité. Hij is teleurgesteld in sommige horecamensen, die – ook al helpt het evenement hen aan extra omzet – geen bijdrage willen leveren. Ook verbaast hij zich over een deel van de bezoekers. Zo zag Hut bij het evenement van vorig jaar hoe soms wel vijftig mensen samendromden in een flatwoning om van bovenaf gratis te kunnen zien hoe een monstertruck sloopauto’s plette. "Ze wilden wel kijken, maar geen 3 euro entree betalen. Daar word ik echt ziek van."

Dagblad van het noorden

Geef een antwoord