19 mei 2022

Hondenbelasting heikele kwestie in Loppersum

Er gaan stemmen op in de gemeenteraad van Loppersum om de hondenbelasting af te schaffen. Met name PvdA en GemeenteBelangen dringen hierop aan. De beide raadsfracties vinden dat wethouder Jan Stoel (financiën) met een voorstel moet komen om op een andere manier de 63.000 euro bijeen te brengen, die nu door de bezitters van de viervoeters jaarlijks op tafel wordt gelegd. De indruk bestaat dat voor steeds minder honden in de gemeente Loppersum nog belasting wordt afgedragen.

Hondeigenaar Jan Luürssen uit Middelstum, die zich maandagavond tijdens de bijeenkomst van de raadscommissie als inspreker meldde, had hiervoor wel een verklaring: "De meeste belastingen, zoals voor riolering, wegen en milieu, hebben een rechtstreeks doel. Maar hondenbelasting komt niet goede aan honden. Ik ken in mijn dorp geen hondenuitlaatplaats."

Volgens Luürssen is de hondenheffing verouderd: "Deze belasting dateert uit de tijd dat honden dienst deden als trekdier en gebruik maakten van de openbare weg." De inspreker had er moeite mee dat B en W de hondenbelasting met 6,3 procent willen verhogen om het deel uit de opbrengst te compenseren dat is ontstaan door de toename van ‘zwarthonden’. "Belasting betalen is een burgerplicht. Ik vind het onjuist om de hondenbezitters die hun dier keurig laten registreren, extra in de buidel te laten tasten omdat anderen onder hun plicht proberen uit te komen."

Wethouder Stoel gaf toe dat de opbrengst van hondenbelasting wordt gebruikt als algemeen dekkingsmiddel. Het college had net als een paar jaar geleden binnenkort twee controleurs op pad willen sturen om ‘zwarthonden’ op te sporen. De artikel 12 status die aan Loppersum wordt verleend, staat volgens hem niet toe de opbrengst uit de hondenbelasting te schrappen. "Als we hiervan af willen, moet de ozb wellicht omhoog." Het hondenbelastingtarief in Loppersum bedraagt 61,55 euro (eerste hond) en 99,90 euro (tweede hond).

Dagblad van het noorden

Geef een antwoord