18 januari 2022

Kwart spitstreinen komt te laat

Bijna een kwart van de treinen die Arriva in de spits van en naar Groningen laat rijden, heeft minstens 4 minuten vertraging. In opdracht van de provincie observeerde een onderzoeksbureau tussen 24 september en 12 oktober 1200 treinen. Enkele tientallen reden helemaal niet.

Uit informatie die de statencommissie economie en mobiliteit vanmiddag kreeg, blijkt dat Arriva het de komende tijd moeilijk blijft houden. De nieuwe treinen (Spurts) moeten worden aangepast en zijn daarom tot medio volgend jaar niet 100 procent inzetbaar. Bovendien moet Arriva twee gehuurde Buffels half november teruggeven aan de NS, die ze zelf nodig heeft. Arriva heeft ter vervanging drie nieuwe treinen besteld, maar die komen pas eind 2009.

Om de ergste drukte te verminderen, gaat er ’s morgens een rechtstreekse bus rijden van Winsum en Hoogezand naar Zernike. Er reden al bussen van van Hoogezand en Loppersum naar het Hoofdstation in Groningen. De treinen uit Roodeschool stoppen straks niet meer in Sauwerd. Arriva wil de sporen 6 en 7 op het Hoofdstation permanent in gebruik nemen zodat vertrekkende en aankomende treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten. De problemen spitsen zich toe op de ochtendspits (treinen die rond 8 uur in Groningen aankomen), maar ook ’s middags gaat het soms mis. Zoals tussen Groningen en Leeuwarden. Door de beperkte lengte van het perron in de Friese hoofdstraat kan Arriva de treinen naar Friesland niet meer verlengen.

Arriva roept reizigers in de bomvolle treinen op om een trein eerder of later te nemen. Die hebben vaak nog wel ruimte. Volgens Arriva komen de problemen door een ongekende groei van het aantal reizigers. Die bedraagt in anderhalf jaar gemiddeld ruim 20 procent en op de spoorlijn naar Nieuweschans 40 procent. "Terwijl op een toename van 56 procent in vijftien jaar was gerekend. Maar dat durfden we toen niet eens hardop te zeggen", aldus een woordvoerster. Ze vergelijkt de drukte met die op de weg. "De spits rond het Julianaplein duurt ook veel langer. Groningen is een echte stad geworden."

Dagblad van het noorden

Geef een antwoord