26 januari 2022

Muziekkoepel achter kerk Appingedam

Appingedam – Op de bestaande fundering achter de Nicolaikerk in Appingedam komt een muziekkoepel. Van de stichting J.B. Scholtenfonds, dat zorg draagt voor de Groninger cultuur, ontvangt de gemeente een subsidie van 35.000 euro. Volgens gemeentesecretaris Janny-Gerda de Jonge kan de koepel op zijn vroegst dit najaar klaar zijn.

Commissaris van de koningin Hans Alders heeft na een werkbezoek aan Appingedam het stadje gewezen op de muzikale mogelijkheden van de fundering.


Het achtkantige platform dat nu achter de kerk ligt, wordt voorzien van een houten koepel dat als klankbord moet dienen. Muzikale optredens die vanaf de verhoging worden gehouden verkrijgen hierdoor een betere akoestiek.


Vier jaar geleden hebben scholieren van de opleiding bouw van het Noorderpoortcollege een ontwerp gemaakt voor de muziekkoepel. Aan de hand hiervan is een nauwkeurig bouwplan opgesteld.


Geschiedkundige Auke Hoft zegt dat ergens anders in Appingedam ruim vijftig jaar geleden een vergelijkbaar gebouw heeft gestaan. Omdat deze houten koepel begon te verrotten, is het bouwwerk gesloopt en is voor de nieuwe koepel de aantrekkelijkere locatie achter de Nicolaikerk gekozen.


Volgens de historicus is met de werkzaamheden nooit verder gekomen dan een stenen platform en een muurtje.


De Jonge is blij dat het project weer is opgepakt. ” De ruimte achter de kerk krijgt met de muziekkoepel weer een cultuurhistorische waarde.”

www.dvhn.nl

Geef een antwoord