22 januari 2022

Spannende tijden voor de kwekers


Bij de tussentijdse meting op zaterdag 15 augustus bleek dat er weer nieuwe succesvolle kwekers zijn in Stedum. De prijswinnaars van eerdere jaren zijn ook nu weer goed bezig, maar ook anderen blijken groene vingers te hebben. Of was het gewoon geluk? Iets later poten lijkt ook goed te werken, want dan zet de bloei ook later in en groeit alles nog gewoon een poosje door.

Men weet van elkaar ook wel hoe de vlag erbij hangt, de zonnebloem in dit geval, want sommige kwekers (ook jeugdigen) hebben echt al een naam in het dorp. Er wordt dan ook veel aandacht aan besteed. Tips van dit jaar: aluminiumfolie om de stelen (tegen aanvreten van slakken en vervolgens wespen, poten tussen sterk ruikende kruiden, en natuurlijk nog steeds kippenmest. De courgettes lopen in groei sterk uiteen, maar het kan ook dit jaar zeker in de twintig kilo uitkomen.

Op bijgaande foto’s enige sfeerplaatjes. Hoewel we geen prijs geven voor de mooiste styling was aan het Ypeylaantje een mooi huisje-bloempje (geen beestje) gecreëerd. Over twee tot drie weken komen Martin Zijlema en Lies Oldenhof langs voor de definitieve meting. De zonnebloemen die nog niet bloeien zullen nog even doorgroeien is de verwachting. In september volgt dan op een zaterdagmiddag het wegen in het café en de prijsuitreiking.

www.stedum.com

Geef een antwoord