19 januari 2022

Verlichting wijzerplaten toren Bartholomeus Kerk


Aangezien Monumentenzorg de toren in de steigers heeft geplaatst voor onderhoud, was dit voor Dorpsbelangen een mooie gelegenheid om de verlichting aan een nadere inspectie te onderwerpen. De uitkomst van deze inspectie is dat de verlichting aan vervanging toe is.

Dorpsbelangen heeft erkend uurwerk specialist Toine Daelmans een offerte laten uitbrengen. De kosten bedragen € 5.000,00. Bij nadere inspectie blijkt dat de wijzerplaten eveneens aan vervanging toe zijn. In de nieuw aan te brengen wijzerplaten zullen door Monumentenzorg geen “luiken” meer aangebracht worden. Hierdoor kan de vervanging van de verlichting van de wijzerplaten niet meer van binnenuit plaatsvinden.

Het advies van Toine Daelmans is om geen verlichting in de nieuwe wijzerplaten aan te brengen maar de wijzerplaten vanaf de grond met “spots” te verlichten. Dit advies is mede ingegeven op toekomstig onderhoud. Bij vervanging van de verlichting dient dit te gebeuren vanaf de buitenkant met een steiger of een kraan. De kosten voor het plaatsen van deze “spots” (4 stuks) bedragen + € 2.500,00. Gezien de vervangingskosten en de kosten voor toekomstig onderhoud is besloten geen nieuwe verlichting in de wijzerplaten te laten aanbrengen. Monumentenzorg is hier eveneens geen voorstander van. Op de najaarsvergadering van 12 november a.s. wil Dorpsbelangen graag uw mening horen over de verlichting van de wijzerplaten.

www.stedum.com

Geef een antwoord