Maak www.stedum.com uw startpagina
www.stedum.com

 

Stedum

Stedum is een aantrekkelijk, hecht en sociaal actief dorp. Gelet op zijn voorzieningenniveau en het ontstaan heeft het dorp een verzorgende functie. Er wonen 1110 mensen (peildatum: 1 januari 2006). Er is een station waar de trein elk half uur stopt en men richting Groningen of Delzijl kan reizen.Er is een basisschool in Stedum (BSD De Klaver), drie verenigingsgebouwen, een peuterspeelzaal, een huisartsenpraktijk en recreatieve voorzieningen. De nieuwbouwwijk is gelegen aan de oostkant van Stedum langs de Hilmaarweg. Het ligt in de bedoeling dat in deze omgeving verdere nieuwbouw mogelijk wordt gemaakt. Rondom Stedum zijn er mogelijkheden voor recreatief fietsen en wandelen.

Historie
Het dorp Stedum is gelegen op een dubbele wierde. Het dorp had de functie van een handelswierde en dat is nog steeds goed te zien aan de dichte bebouwing in de Hoofdstraat. Het dorp moet omstreeks 1100 gesticht zijn. De kerk dateert uit de 13e eeuw.  Stedum is uit de geschiedenis bekend vanwege Adriaan Clant. De Stedumer Clant was afgevaardigde van de Ommelander Staten en tekende voor de Vrede van Munster (1648). Het praalgraf van deze meest bekende Stedumer is te zien in de kerk. Dit grafmonument werd indertijd gebouwd door de beroemde beeldhouwer Rombout Verhulst.


Het geslacht Clant heeft ooit de borg Nittersum bewoond. Maar zoals dat met veel borgen is gebeurd is ook deze borg in Stedum in de 19e eeuw afgebroken. Slechts de contouren van Nittersum zijn nog zichtbaar. Deze contouren worden thans aangegeven met bomen langs de borggracht. Deze lokatie is te vinden aan de Weemweg.

Bron: Gemeente Loppersum

 

Binnenkort op de agenda

Feestweek
zaterdag 6 juni 2020

Klik hier voor onze volledige kalender

Uw nieuws
Ook gratis uw nieuwsbericht of mededeling op Stedum.com? Meld het onze redactie.

Klik hier of stuur het naar redactie@stedum.com

Inloggen op uw e-mail adres.
vul uw gegevens in:

Gebruikersnaam 
Wachtwoord  
      Nog geen @stedum.com e-mailadres
Klik hier voor meer info
© www.stedum.com 2000 - 2020 |Disclaimer