25 mei 2024

Informatiebijeenkomst in Loppersum

0
Maandagavond was de Boshal in Loppersum het toneel voor een informatiebijeenkomst over de aardbevingen in ons gebied. Een kleine 800 mensen zijn op deze bijeenkomst afgekomen. Burgemeester Rodenboog opende de bijeenkomst met enkele inleidende woorden.
Vervolgens hielden minister Kamp (Economische Zaken) en meneer Van de Leemput (directeur NAM) een inleidende toespraak over de aardbevingen in de gemeente Loppersum.
Open en transparante communicatie over vervolgonderzoek naar mogelijke sterkte van aardbevingen en het actief aanbieden van steun bij preventieve versterking van woningen en gebouwen. Die toezeggingen deed minister Kamp tijdens de bijeenkomst.
Maatregelen om woningen en gebouwen te versterken
"Ik begrijp de ongerustheid van mensen die boven het gasveld wonen. De schrik van de beving van vorig jaar augustus zit er bij velen nog in", aldus de minister. "Je wilt je veilig kunnen voelen in je eigen huis. Daarom nemen we maatregelen om woningen en gebouwen te versterken". De NAM maakt de komende maanden een inschatting in welk gebied het risico op schade het grootst is en bewoners worden voor de zomer door de NAM actief benaderd om te bekijken of hun woning of gebouw preventief versterkt kan worden. Hiervoor is deze maatregelen is 100 miljoen euro gereserveerd.
Luisteren naar bewoners en bestuurders
Voor het einde van dit jaar wil minister Kamp precies weten hoe zwaar aardbevingen in het gebied kunnen zijn als gevolg van de gaswinning, welke schade dat mogelijk tot gevolg heeft en wat kan worden gedaan om die schade te beperken door andere technieken om gas te winnen. Onafhankelijke experts begeleiden de onderzoeken en controleren de uitkomsten. Kamp is zondag tot en met dinsdag in Groningen om te luisteren naar bewoners en bestuurders. Hij bezocht onder meer de gemeente Loppsersum, waar het dorp Huizinge vorig jaar werd getroffen door een aardbeving die veel schade aanrichtte.
Veiligheid
"Ik neem de conclusies (van de rapporten van het KNMI en SodM) serieus. Dit heeft gevolgen voor het gevoel van veiligheid en leidt tot onzekerheid bij mensen die boven het gasveld in Groningen wonen", aldus minister Kamp. Het KNMI concludeert op basis van van een studie naar bevingen in olie-en gasvelden in het buitenland dat de maximaal mogelijke magnitude tussen 4 en 5 op de schaal van Richter kan liggen. Dat is meer dan de voorheen aangenomen maximale sterkte. Kamp: "De NAM neemt maatregelen om de veiligheid van mensen te vergroten en te zorgen dat eventuele schade wordt vergoed. Daarnaast kijken we naar de noodzaak en mogelijkheden om de kans op en kracht van eventuele bevingen te beperken".
De gaswinning in Groningen is in handen van de NAM. De komende tijd gaan zij mensen en bedrijven die willen weten hoe veilig hun huis of pand is bij een beving actief informeren en assisteren. Naast de bestaande schadevergoedingsregeling reserveert de NAM een bedrag van €100 miljoen voor preventieve versterking van woningen en gebouwen. Tenslotte gaat de NAM mensen actief voorlichten over wat zij zelf kunnen doen om goed voorbereid te zijn.
De bijeenkomst verliep gemoedelijk. De vele beveiligers en een aantal undercover politieagenten in de zaal hoefden niet in actie komen.
Klik hier voor meer foto’s
 
 
 

, Rijksoverheid.nl en Stedum.com

Geef een reactie