25 april 2024

Ingezonden berichten over Steem ien Snei

0

Een aantal feiten die zijn toegestuurd door Marijke de Jong, haar man Pieter was destijds melkboer in Stedum.

enkele dingen die ik nog weet:

*Heino de Vries reed ons, op mijn verzoek, naar Dineke Peining. Die woonde aan de Lopsterweg en had wel elektriciteit en wel warmte. Pieter had namelijk geen sneeuwkettingen en

durfde het niet aan. Heino haalde ons op (mijn zuster Henriette, Petra 3 jaar , Joanna 2 maanden en ik) Halverwege de rit durfde ook Heino niet verder. Toen heeft hij ons bij zijn eigen huis afgezet omdat hij een gaskachel had en dus warmte. We hebben met zijn vieren een week bij hem gewoond. Zo kwamen bij de vrijgezel in huis.

*Joanna lag in een kinderwagen. Na 2 dagen begon ze niet zo fris te ruiken omdat ik haar niet in bad kon doen, ik had niets meegenomen omdat we naar mijn vriendin Dineke zouden gaan. Toen heeft Heino op zijn zolder een kinderbadje gevonden. Dat lag er nog van de vorige bewoners (dus geen wiegje zoals werd gezegd)

*Pieter en Erik Swieringa hebben 250 broden rond gebracht met een trekker met een aanhang wagen. Eemsdam (bakkerij uit Delfzijl)kon het brood brengen tot Loppersum. Hoe het in Stedum is gekomen weet ik niet meer. Het brood werd bij iedereen gewoon naar binnen gegooid en later hopelijk verrekend.

*Jan Lalkens had zoveel voorraad omdat Pieter net de bestelling van DOMO binnen had gekregen. Wij kregen dinsdags altijd de goederen binnen. Al deze voorraad is van Pieter naar Jan Lalkens gebracht. Want zijn bestellingen konden niet gebracht worden. Via Radio Noord hebben we laten omroepen dat de mensen per telefoon konden opgeven wat voor bootschappen ze nodig hadden

Later is dat met auto en aanhanger rondgebracht, want Pieter kon niet met de rijdende winkel de weg op. Het was net een ijsbaan van ons huis naar het dorp.

*Er werden ook kranten gedrukt. Deze werden huis aan huis verspreidt. Ik heb ze nog in een foto album zitten. De titel was ook Steem en Snei.

*Wat wij nog misten was dat Piet Feenstra, nu mijn zwager, 3 dagen lang in een grote kraan heeft gezeten en ook 3 dagen lang sneeuw heeft geruimd.

*Gerard Kruidhof heeft met een heel team alle huizen die een bevroren kachel/cv hadden geholpen de boel te ontdooien. Dit deden ze met warme doeken en met stroomstoten.

 

In mijn fotoboek staat dat er 3 dagen lang vrede en vriendelijkheid in ons dorp was. Daarna wilde men al weer niet op elkaar wachten

www.stedum.com

Geef een reactie