20 mei 2024

Inwonertal van Delfzijl daalt met sprongen

0

Delfzijl – Het aantal inwoners van de gemeente Delfzijl daalt sterk. In het laatste half jaar is de bevolking geslonken met 159 burgers, dat is bijna net zoveel als in het gehele voorgaande jaar. De daling komt met name doordat steeds minder mensen zich in Delfzijl vestigen en door een lager aantal geboortes.

Wethouder Marian Scharft van Delfzijl laat weten dat de bevolking wel vaker fluctueert en maakt zich geen zorgen. “We gaan wel onderzoek doen om er achter te komen om welke redenen mensen Delfzijl verlaten.”


In 2003 daalde het inwonertal van Delfzijl met 163 naar 28809. Dat was, vergeleken met de jaren daarvoor, al een erg forse daling. Zet de trend door, dan zou Delfzijl aan het eind van het jaar 318 bewoners minder tellen dan op 1 januari.


Steeds minder mensen vestigen zich in Delfzijl. In 2002 kwamen nog 1448 mensen naar de havenplaats, het jaar daarop 1158. In de eerste helft van dit jaar vestigden 496 mensen zich in Delfzijl. Als de trend doorzet, zijn op 31 december 2004 992 mensen naar Delfzijl verhuisd. Ook het aantal geboortes is dit jaar lager dan in andere jaren. De laatste jaren werden er gemiddeld ongeveer 300 baby’s geboren. Dit jaar staat de teller nog maar op 123. Positief is dat het aantal burgers dat Delfzijl verlaat daalt.


PvdA-fractievoorzitter Jan Menninga is ervan overtuigd dat er minder mensen naar Delfzijl komen, vanwege het ‘povere’ woningbestand. “Er is bijna niets te huur in Delfzijl door de snelle sloop en te langzame nieuwbouw. Mensen kunnen hier simpelweg niet terecht”, aldus Menninga.


Woningstichting Acantus bestrijdt dit en zegt dat er tientallen huurwoningen leeg staan.


Slechte economie


De provincies Groningen en Drenthe kampen voor het eerst sinds jaren met een terugloop van het inwonertal. Het aantal burgers in Groningen daalde met 254. Volgens statisticus Herry Thole uit Emmer-Compascuum komt dit onder meer door een dalend aantal geboortes, wat te wijten zou zijn aan de slechte economie. Ook worden er volgens Thole te weinig nieuwe woningen gebouwd door de vele regels die ervoor gelden. In Delfzijl ligt de nieuwbouw van woningen achter op schema.

www.dvhn.nl

Geef een reactie