26 februari 2024

Japanse jongeren aan de Hollandse pot

0

Farmsum – Daar sta je dan ineens in Farmsum. 15 jaar oud en twee dagen gereisd om helemaal over te komen uit Shunan (Japan) voor vijf dagen. Gesponsord door je gemeente, verblijf geregeld door muziekvereniging Wilhelmina. Een heel enkel woordje Engels, en nog niet dapper genoeg om de handen en voeten erbij te halen. En wat zie je als eerste na aankomst? Een tiental muzikanten in boerenkiel en op klompen, een welkomstlied spelen.

Eng? Nee, dat niet. Ook al is het groepje van twaalf jongeren voor het eerst op reis, ze laten het maar allemaal over zich heen komen. Gelaten zitten ze in het gebouw van Wilhelmina te wachten op wat er gebeuren gaat. Dat weet alleen het gastgezin: eten. Een lekkere Hollandse pot met aardappels, bloemkool en rollade.


Of ze dat lekker vinden is de vraag. Optimistisch heeft Aki Matsumoto stokjes meegenomen, om mee te eten. Of de Hollandse aardappels daarmee klein te krijgen zijn? Ach, ze zien wel.


De klederdracht hadden ze wel verwacht. Daarvoor zijn ze naar Nederland gekomen, om echte klompen te dragen.


Dat niet iedereen dat hier doet wisten ze heus wel, maar wat kost zoiets nu? En loopt het lekker?


Het is in elk geval lekker licht, concludeert Aki als ze de klomp van gastmoeder Marie Brugges oppakt.


Brugges en haar man zijn speciaal van de camping teruggekomen om Aki en haar vriendin Makiko Yamamoto (14) onderdak te verlenen. Zelf zijn ze ook al twee keer naar Japan geweest voor de Farmsumse molen die daar is nagebouwd. “En dan wil je toch graag iets terugdoen”, zegt Marie.


Het is in ieder geval duidelijk dat de muziekvereniging het beste met de jongelui voorheeft. Er is een vol programma met dierentuin, paardrijden, pannenkoeken eten, een bedrijfsbezoek en zeilen op het Schildmeer. Als ze donderdag weer vertrekken zullen ze Groningen weten te waarderen, zo hoopt de organisatie. Dan nemen Farmsum en Delfzijl hopelijk een n—g warmer plekje in het hart van de jonge Aziaten in als de Nachtwacht in het Rijksmuseum, die ze op hun eerste dag al hebben bewonderd.

www.dvhn.nl

Geef een reactie