22 juni 2024

Jeugdtheater Paradox hekelt subsidiestop

0

Kantens – Theaterstichting Paradox in Kantens tekent protest aan tegen het voorstel van de provincie om de jaarlijkse subsidie van 90.000 euro te be‘indigen. Zonder subsidie kan Paradox niet voortbestaan en komt haar doelgroep, met name vmbo-leerlingen en asielzoekers van 12 tot 22 jaar, niet meer in aanraking met theater

Dat is onbestaanbaar, laat artistiek leider Toke van Oorsouw van Paradox weten. Zij noemt het voornemen van Gedeputeerde Staten (GS) wrang en onterecht. “De provincie heeft de taak beleid te maken voor theater en jongeren. Daar hoort een beetje geld bij. Als Paradox wegvalt is er helemaal niks meer voor ‘onze’ jongeren.”

Ondertussen staat Van Oorschouw niet meer alleen in haar actie tegen de subsidiestop. Zij heeft de medewerking van jongeren, ouders, leerkrachten, dorpsbewoners en andere sympathisanten gezocht en gevonden. Die scharen zich met hun persoonlijke visie achter de handtekeningenactie, die aan GS is gericht.

Alle scholen waarmee Paradox heeft samengewerkt, krijgen nog de mogelijkheid de actie te steunen. Dat zijn bijvoorbeeld het Hogelandcollege en het Dollardcollege. “Leerkrachten vinden de manier waarop we met jongeren omgaan hartstikke belangrijk”, aldus Van Oorschouw.

Behalve via de handtekeningenactie wil Paradox ook van zich laten horen op een festival in de Theaterwerkplaats in Kantens. Dat is op 8 en 9 oktober. Daar kan iedereen komen kijken naar of meedoen aan theateroptredens en workshops. Verder dient Paradox een bezwaarschrift in bij de provincie.

Paradox is een theaterstichting voor en door jongeren vanaf 12 jaar. De stichting is 14 jaar geleden opgericht in Amsterdam en verkaste in 1996 naar Kantens. Er worden voorstellingen gemaakt vanuit de belevingswereld van jongeren, er wordt gespeeld op scholen en in schouwburgen, op de theaterwerkplaats zijn geregeld workshops en ckv-dagen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie