25 april 2024

‘JOP’ in Middelstum wil maar niet lukken

0

Middelstum De plaatsing van een zeecontainer als Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) bij het haventje in Middelstum is definitief van de baan. Omwonenden van de beoogde plek aan de Burgemeester Van Ankenweg willen onder geen beding een container voor de deur, uit angst voor overlast. De jongerenwerker waarschuwt dat de kwestie rond een hangplek nu te lang duurt.

Het nimby-effect, wordt het wel genoemd. Not in my backyard, oftewel ‘niet in mijn achtertuin’. Bewoners van dorpen erkennen het belang van een ontmoetingsplek voor de jeugd, maar als er sprake van is dat zo’n plek bij hun woning in de buurt komt, zijn ze in alle staten. Dit is met name het geval in Middelstum.


Tegen


Er was sprake van de plaatsing van een zeecontainer aan de Burgemeester Van Ankenweg, bij het haventje. Omwonenden zijn fel tegen. ”Een hangplek geeft drank-, drugs- en geluidsoverlast. Daar hebben we geen trek in. Het haventje heeft overigens een recreatieve functie. Het is geen hangplek”, zegt C. Oosterhof, bewoonster van de Van Ankenweg, resoluut.


De jongeren in het dorp wachten al jarenlang op een vaste hangplek. Oud-wethouder IJ. Rijzebol beloofde een stek en ook de huidige wethouder Wil Scheltens doet dat sinds zijn aantreden. Voor beloftes koopt de jeugd weinig. ”De gemeente zegt altijd ‘het komt wel goed’. We zouden voor de zomervakantie al een plek hebben”, zegt een teleurgestelde Wouter de Lange (17). De jongeren zien het haventje als een ideale plek. ”We willen een plek in het dorp, niet ergens buiten Middelstum.” De jongeren zijn nu veroordeeld tot rondhangen op het schoolplein van De Wilster en het Concordiaplein. Wouter: ”We willen een vaste plek om bij elkaar te komen. Die verhalen over drugs en overlast zijn niet re‘el.”


Jongerenwerkster Aleida Wind maakt zich zorgen over het uitblijven van een vaste plek voor de jeugd. ”Het wordt nu echt een probleem. Ik zit er behoorlijk mee in de maag. Zo langzamerhand weer ik niet met welke boodschap in naar de jongeren moet gaan. Het is voor de jongeren belangrijk dat ze een hangplek hebben en het is erg teleurstellend dat hun eigen dorpsgenoten tegen zo’n JOP zijn.”Andere dorpen


In Loppersum is de plaatsing van een zeecontainer voor de jeugd eveneens problematisch. De gemeente opteerde voor een hangcontainer op een veldje aan de Wirdumerweg, maar daar is van afgezien vanwege de hoge kosten die zijn verbonden aan het onderhoud van de plek.


De gemeente onderzoekt nu een nieuwe locatie. In ’t Zandt hoopt de gemeente nog voor de zomer een container voor de jeugd te plaatsen bij de Hink Oostingstraat. In Garsthuizen tenslotte, lijkt een onderkomen voor de jongeren ook nabij.

www.dvhn.nl

Geef een reactie