16 juli 2024

Kaartverkoop jubileumtour Theatergroep WAARK gestart!

Kaartverkoop jubileumtour Theatergroep WAARK gestart!

Theatergroep WAARK bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijke jubileumtour! ’HAALFMAAL of de macht van domhaid’ is een muziektheatervoorstelling over Groningse legendes en volksverhalen. Schrijver Jan Veldman laat zich inspireren door het legendarische stuk Mistero Buffo (Komisch Mysterie) van de Italiaanse schrijver en regisseur Dario Fo. Een voorstelling in het Gronings met toneelspelers, muzikanten en liederen van Bert Hadders, Harry Niehof en anderen. De kaartverkoop is (voor de meeste locaties) van start.

Onder regie van Ben Smit komen verhalen van spraakmakende figuren tot leven, verhalen die van belang zijn en verrassend actueel. Met livemuziek – speciaal gecomponeerd voor deze jubileumvoorstelling – is het feest compleet. WAARK laat zien en horen hoe met muziek, optimisme, humor en een nuchter soort veerkracht de Groninger mentaliteit overleeft.

De voorstelling speelt van oktober 2024 tot en met mei 2025 in Groningse en Drentse theaters en dorpshuizen. De première vindt plaats op zaterdag 12 oktober 2024 in Kielzog Hoogezand. De kaartverkoop is gestart via www.waark.nl.

Over de voorstelling
In ‘HAALFMAAL of de macht van domhaid’ ontmoet je de oer-Groninger Haalfmaal. Hij wordt op deze wereld gezet, maar krijgt geen naam. En wat moet je dan? Wie ben je zonder naam? Ben je iemand om serieus te nemen, of ben je een haalfmaal?

Haalfmaal gaat op zoek, reist door de Groninger geschiedenis en komt terecht in de meest vreemde en spannende situaties. Tijdens zijn vrolijke zoektocht leert hij de gekste dingen. Bijvoorbeeld hoe het gas in de bodem terecht kwam en wat de duvel daarmee te maken had. Haalfmaal blijkt over bijzondere gaven te beschikken; hij kan mensen hulp bieden, zelfs een klein wonder verrichten, maar een naam levert dat niet op.

Haalfmaal ontmoet spraakmakende figuren, zoals Haarm Braandwiend, Knelske en Lammert de Benzineman. Ieder vertelt hem een verhaal, maar een naam kunnen ze hem niet geven. Even denkt Haalfmaal zelfs dat de Dood een naam voor hem heeft. Maar een naam moet je toch uit liefde gegeven worden? ‘Mien noam wordt mie geven deur de laifde. Moar woar kin ik mien laifde kwiet?

Lukt het Haalfmaal zijn naam en zichzelf te vinden? En wat hebben de situaties en personen die hij tegenkomt ons te vertellen? Volg Haalfmaal in zijn tocht langs Groningse volksverhalen en vind de vrolijkheid van het bestaan. Een voorstelling om je (bijna) dood om te lachen.

Over WAARK
Dit jaar bestaat Theatergroep WAARK 50 jaar en daarom pakt WAARK groot uit met een jubileumtour. WAARK is na ruim 35 producties een begrip in Groningen en Drenthe. Ontstaan in 1973 op initiatief van de Stadsschouwburg in Groningen, opereert het gezelschap sinds 1981 zelfstandig. WAARK staat voor Groningstalig theater van hoge kwaliteit.

Kaartverkoop
De muzikale voorstelling speelt van 11 oktober 2024 tot en met 13 april 2025. Kaarten voor de meeste locaties zijn beschikbaar via www.waark.nl.

Makers & spelers
Regie: Ben Smit
Script: Jan Veldman
Spelers: Erik Bulthuis, Moyra Ruiter, Ellen Vierveijzer-Meijer, Nico van der Wijk, Janneke Pietersma, Nanda Mulder, Lies van der Kam en Jaap Kuiper
Muzikanten: Marjolijn Mellema, Niels Smit Duyzentkunst en Rob Vlaar
Productie: Frannie Homburg
Kostuums en theatervormgeving: Hadewych ten Berge
Grime: Marjan van den Hof, Gaike van der Laan
Projecties: Johannes de Bruijne
Techniek: Ryanne van Gogh, Katja Kolhorn, Edzo Smid
Publiciteit: Ids Dijkstra en Lisette Seubring, Kielzog Theater
Vormgeving: Menno Schreuder
Fotografie en video: Macy van Geldorp
Projectplan en fondsenwerving: Geert Oude Weernink

Website: https://www.waark.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/theatergroepwaark
Instagram: https://www.instagram.com/theatergroep_waark/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOrxOPyUD2lp1njCciUs9XA