25 maart 2023

Kamermeerderheid wil koeien in de wei houden

DEN HAAG – Nu het CDA boeren wil belonen die koeien in de wei laten staan, bestaat er in de Tweede Kamer een meerderheid voor maatregelen om de koe in het landschap te houden. Vlak voor het reces riepen PvdA, SP en GroenLinks minister Veerman (Landbouw) al op dergelijke maatregelen te nemen.

PvdA’er Waalkens is tevreden met de nieuwe opstelling van het CDA. ,,We zijn altijd blij als spijtoptanten de goede kant van de sloot opkruipen.” Ook SP’er Van Velzen toont zich verheugd omdat met het voorstel van CDA’er Atsma ,,niets een diervriendelijke oplossing in de weg staat”.


Atsma wil de boeren belonen met een extra premie. De consument zou die kunnen betalen via een heffing op de melkprijs, maar als dat niet kan zou de overheid kunnen bijspringen. Volgens Atsma dreigt de nieuwe mestregelgeving uit Brussel het voor boeren volkomen onaantrekkelijk te maken hun vee in de wei te laten grazen.


De nieuwe regels zijn er op gericht overbemesting van weilanden tegen te gaan. Waalkens vindt het idee van subsidie ,,eng”. Hij ziet meer in het opheffen van het verschil tussen boeren die hun koeien in het weiland laten grazen laten en zij die ze in de stal houden. Nu benadeelt het mestbeleid veehouders met koeien in de wei.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord