25 juni 2024

In het weekend van 5 en 6 oktober zijn de oudste groepen van scouting de Struners een weekend wezen kamperen in Sellingen. In deze tijd moet een klei-scoutingclub toch ook naar een echt bos, herfstkleuren zien, tamme kastanjes zoeken, en deze poffen op een vuurtje.
Op vrijdagavond kwamen we aan, iets later dan gepland, want wat nooit gebeurt gebeurde nu wel, bij Groningen in de file door een dichte Eemshavenweg. Zo kwam het dat we bijna in het donker de tent moesten opzetten. Gelukkig was het bijna volle maan, en dan kun je nog best veel zien. Het terrein lag midden in het bos, voor sommigen nog bekend als Staatsbosbeheer camping De Zonnegloren. Eenvoudig toegerust, maar het essentiële was er, een prachtig veld, omringd door mooie oude bomen en natuurlijk een vuurplaats . Nadat alles ingericht was hebben we een buffet ingericht bij de vuurplaats, met wraps, sla, tomaat en shoarmavlees. Allerhande sauzen hoorden ook bij dit lopende buffet. Gezellig eten bij het vuur, en toen naar bed. Voor de zaterdag was regen voorspeld, en inderdaad miezerde het al snel na het opstaan. Geen nood, we zetten de koffie onder dak en hadden een goede groepstent bij ons, waar we gezellig hebben ontbeten. Al snel trok het vuur weer, en ondanks de regen werden er takken gezocht en in stukken gehakt. s ’Middags dropten we de explorers in Bourtange, en die liepen terug naar Sellingen. Snel nog even boodschappen doen voor de JoMa pasta (vernoemd naar bereiders Joost en Marco) en brood ingeslagen voor de zondagochtend.
Na het eten moest een deel van de groep snel vertrekken naar Veendam, waar de eerste Pinksterkamp kompoelan alweer plaatsvond. We weten inmiddels waar we mee aan de slag moeten, de welpen met De behekste klok, de scouts met Amerika en de explorers met industrie. Dit thema kent vele varianten, en laat onze groep behoren tot subkamp 2, alwaar met Pinksteren iets met seksindustrie dient te worden uitgewerkt. U bent gewaarschuwd. Bij terugkomst in Sellingen miezerde het nog steeds, maar bij een vuurtje is dat niet bezwaarlijk. Je droogt net zo hard als dat je natregent. Helaas was de tent van de explorers niet helemaal volgens de regels opgezet, en ontdekten enkele explorers dat zij in het water lagen vanwege het uitsteken van grondzeil. Geen nood, het washok was droog. Weer wat geleerd over verantwoord kamperen. De volgende ochtend werden we wakker met prachtig weer, waardoor de herfstkleuren extra goed uitkwamen. Ontbijten bij het vuur, tosti’s maken, en alles opmaken wat er nog was. Dat werden wraps met pindakaas en jam, komkommer tussendoor en knoflookboter op de toost. We misten eieren met spek, dat wordt voor de volgende keer op de boodschappenlijst gezet. Na een ontspannen zondagochtend werd het dan toch echt tijd om af te breken. Dat verliep vlot, en zo was er nog tijd om met de kinderen nog een spel in het bos te doen.
Ook enkele ouders voelden goed aan dat hun kampeerervaring van pas kwam. Tent netjes afbreken is ook een kunst. Nadeel van oktober is dat het drogen minder wordt. Dus is er nog een beetje nawerk dit weekend, om ze weer netjes op te ruimen. Met dank aan een boer met kapschuur is dit probleem ook weer opgelost. Het is erg goed bevallen, om op deze manier afscheid van het zomerseizoen te nemen. Wie weet doen we dit volgend jaar weer.

Scouting De Struners,

Geef een reactie