25 april 2024

‘Kippen in Uithuizermeeden zijn terecht afgemaakt’

0

Den Haag – Het legkippenbedrijf van de familie Van Os uit Uithuizermeeden is net als drie andere pluimveeondernemingen elders in het land terecht geruimd. Er was voldoende reden om de 22.000 kippen van de Groningers af te maken. Dat stelt een woordvoerster van het ministerie van Landbouw.

Volgens haar waren er antistoffen tegen vogelpest aangetroffen. Dat was al voldoende om de dieren af te maken, omdat minister Veerman geen enkel risico op een epidemie wil lopen. Het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle (CIDC) heeft met nadere tests getracht in kadavers levend vogelpest-virus te vinden, maar dat is niet gelukt. Toch gaat het ministerie er vanuit dat het pluimvee van de vier bedrijven daadwerkelijk met een milde vorm van vogelpest in aanraking is gekomen. Behalve antistoffen wijst ook wel gevonden dood virus in die richting.


Niet afgemaakt


Behalve in Uithuizermeeden werden bedrijven in Lopik, Steenbergen en Liempde geruimd. De eenden van het bedrijf in Lopik zijn afkomstig uit Frankrijk, waar net als in andere Europese landen een milde variant van vogelpest voorkomt. In andere landen wordt de dieren echter niet afgemaakt, wanneer de milde vogelpest wordt aangetroffen. Het strenge ruimingsbeleid in Nederland leidt er toe dat importeurs als Rusland en Japan hun grenzen voor Nederlands pluimvee sluiten. Vandaar dat minister Veerman wil dat alle Europese landen even streng gaan optreden tegen vogelpest.

www.dvhn.nl

Geef een reactie