20 juli 2024

Kleurrijk Harleyfeest in Delfzijl

0

Delfzijl – Harley-rijder Uwe GŠnsch is een van de vele Duitsers, die zondag naar de massaal bezochte Harleydag in Delfzijl kwamen. Zijn overal getatoe‘erde en met piercings volgehangen lijf etaleerde hij zonder gne op het motorfeest. Onvermoeibaar poseerde GŠnsch, een stamgast op het voor de achtste keer gehouden treffen, bij zijn machine.

Ondanks zijn woeste uiterlijk liet hij zich zowel door huisvrouwen als journalisten gedwee fotograferen. En ook een praatje schuwde hij niet. De achtste editie van de Harleydag was dankzij het fraaie weer een succes. Volgens de organisatie is het bezoekersaantal van vorig jaar – 70.000 – ruim overtroffen. Naar schatting zo’n 40 procent van de gasten kwam uit Duitsland.
De ‘burn-out’ demonstraties – je achterband laten doorslippen tot hij rokend knapt – hadden dit jaar tijdens het Harleytreffen in Delfzijl voor het eerst plaats op een podium dat meters de lucht in ging. Zo konden meer mensen getuige zijn van het motorgeweld.De achtste editie van de jaarlijkse Harleydag in Delfzijl, een van de grootste motorspektakels in Nederland, heeft gisteren met veel meer dan 70.000 bezoekers een nieuw record gevestigd. Het centrum van de havenplaats puilde uit van de motorfietsen, die ter verhoging van de feestvreugde geregeld donderend tot leven werden gewekt. Dagjesmensen die zich kwamen vergapen aan de duizenden machines en de vele in leer gehulde en getatoe‘erde ‘asfaltridders’, voelden het gedreun tot in hun maag.


Voorzitter Cris Hut van de Stichting Harleydag Delfzijl: ”Je kon overal over de hoofden lopen. Ik denk dat wij weer hebben ‘getopt’. Het was gewoon perfect.” Het kosteloos toegankelijke evenement bood als vanouds weer een mix van veel muziek en een beetje seks en sensatie. Liefhebbers van blues en rock kwamen volledig aan hun trekken bij optredens van bands op diverse plaatsen in het stadshart. Op een locatie waar een fiks aantal Amerikaanse auto’s was uitgestald, trad bovendien de rockabillygroep Roy P-Cat and the V8 Daddy’s op. Helemaal in stijl met een zanger/gitarist voorzien van een ouderwetse vetkuif.


Een tv-ploeg, die in de havenplaats op zoek was naar het echte motorgevoel, heeft dat waarschijnlijk gevonden. Als de televisiemakers niet bekend was dat het bij veel motortreffens vooral draait om bikes, babes and beer, weten ze dat nu wel. De bikes waren alomtegenwoordig. Enkele kwamen bovendien indrukwekkend in actie tijdens zogeheten burn-out demonstraties, waarbij motorrijders in stilstand hun achterbanden laten doorslippen. Met als gevolg enorme rookwolken en de stank van schroeiend rubber.


Dorst


Mede dankzij het blootblad Passie – een van de sponsors van de dag – waren de babes ook present. In een bloedhete tent konden liefhebbers zich tegen betaling laten fotograferen met een Passie-angel. Desgewenst met hun soms ongeschoren hoofd op de ontblote boezem zo’n schoonheid. Na afloop was er een polaroidafdruk als bewijs voor de motorvrienden. Zeker in combinatie met het warme weer, zou je er dorst van krijgen. De biertappers hadden dan ook niet te klagen.


Hut kreeg niet veel gelegenheid zich te amuseren met de activiteiten tijdens de Harleydag. Toch heeft hij genoten: ”Ik doe het voor de positieve reacties van het publiek. Al die omhoog gestoken duimen en schouderklopjes, daar geniet ik van.” Het motorcircus kon een middelbare dame uit Appingedam ook wel bekoren. Ze was voor de tweede keer van de partij en genoot van de optredens van de bands: ”Als het volgend jaar opnieuw zulk mooi weer is, bezoek ik de Harleydag weer. Dit is heerlijk. De sfeer is echt prima.”Motordiefstal


De Harleydag in Delfzijl werd zondag door slechts ŽŽn incident ontsierd. Onbekenden gingen aan de haal met de vrijwel nieuwe Harley Davidson 1200 Sportster van een bezoeker uit de regio. Het is volgens organisator Cris Hut de eerste keer dat er een motorfiets is gestolen tijdens het Harleytreffen in de havenplaats. ”Dit is echt balen ”, stelt hij. Wie informatie heeft, die leidt tot het terugvinden van de geroofde tweewieler, kan volgens Hut rekenen op een beloning (06-25350858).

www.dvhn.nl

Geef een reactie