25 april 2024

Koken en feestelijke tafels bij culinair Fraeylema

0

slochteren – Culinair Fraeylema op het landgoed van de Fraeylemaborg heeft alle verwachtingen overtroffen. Het veelzijdige evenement van afgelopen weekeinde, waar allerlei aspecten van het koken en de feestelijk gedekte tafel werden belicht, heeft ruim 3000 bezoekers getrokken. Zondagmiddag was er sprake van een enorme verkeersdrukte rond de borg.

Het is een gezellige boel op het landgoed. Dat begint al op de oprijlaan, waar verschillende standhouders hun waar hebben uitgestald. Binnen staan tussen de monumentale inrichting de meest uiteenlopende zaken opgesteld, van serviesgoed en glaswerk tot handige keukenhulpen. Het publiek vermaakt zich prima.


De verschillende kookdemonstraties trekken veel aandacht. Zaterdag toont ex-chef-kok Ed Westrup, nu leraar zorg en welzijn van het Dollardcollege in Woldendorp, een bijna verloren kooktechniek: het garen van gerechten in klei. Verbazing alom bij het publiek, dat de op deze manier bereide ossenhaas en roodbaars zeer waardeert. “Zo deden ze het vroeger in Zuid-Afrika ook”, vertelt de kok, die wordt bijgestaan door leerlingen. De opbrengst gaat naar de scholenactie Dance4life, tegen aids.


De chef-koks van drie toonaangevende restaurants uit de regio, De Seghesteen uit Slochteren, De Piekenier uit Oudeschans en De Vlindertuin uit Zuidlaren, presenteerden zondag verschillende hoogstandjes


De organisatie, Lionsclub Skiramere uit Slochteren, is in haar nopjes. “Eten en drinken spreken mensen altijd aan”, zegt pr-vrouw Wyp van Leeuwen. “Er zijn zoveel kookprogramma’s op de televisie. Dat heeft ons ge•nspireerd dit evenement te organiseren.” Nu Culinair Fraeylema zo’n succes blijkt te zijn, komt er over twee jaar weer een dergelijke markt. “Ieder jaar wordt te veel voor onze vrijwilligers. Maar om de twee jaar, dat moet lukken.”


Voor de opbrengst van de markt is gekozen voor twee doelen. Het is de bedoeling de dienkamer naast de eetkamer in de borg weer in oude glorie te herstellen. De ruimte doet nu dienst als opbergkast, maar was oorspronkelijk bedoeld om de laatste hand te leggen aan de op te dienen schotels. Verder gaat er geld naar Stichting Boabab, die zich inzet voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten in Senegal.


KinderkookcafŽ: wraps of spaghetti


“Bah. Wat voelt dit vies.” De 8-jarige Aniek Leendertse uit Zuidhorn en haar vriendinnetje Laura van der Hoeven (9) schrikken even als ze gehakt gaan kneden. Koken is voor hen een enorme beleving. Ze verzorgen de vulling van de wraps, die een groepje kinderen maakt onder begeleiding van Angela Prins, van De Kinderkeuken stamppot Janssen in Veendam. De kinderen nemen ieder een deel van de maaltijd – wraps of spaghetti – voor hun rekening. “Ik wist niet eens wat wraps zijn”, zegt Laura. Na een uurtje in de keuken, ingericht in de Oranjerie van de borg, gaan de keukenprinsen en prinsessen met elkaar aan tafel. Het resultaat mag er zijn. Ook de ouders smullen een beetje mee. “Heel veel kinderen vinden koken gewoon leuk”, zegt Angela Prins. En daarmee heeft ze niets te veel gezegd.


Conferentie Geertsemaheerd


Naast de actie van de Lions voor de Stichting Boabab werd op de Geertsemaheerd in Slochteren ook nagedacht over kansarme mensen. Door de Stichting Samah werd daar afgelopen weekeinde een werkconferentie georganiseerd, ter voorbereiding van het op 4 november te houden congres in Brussel, waar in Europees verband wordt gesproken over het beleid ten aanzien van minderjarige asielzoekers. Aan de conferentie deden ook jongeren mee die zelf tot die groep behoorden. Zij brachten ook een bezoek aan de culinair Fraeylema.

www.dvhn.nl

Geef een reactie