18 juni 2024

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Lambert de Bont

0

Prof. dr. Lambert de Bont heeft vrijdag een Koninklijke Onderscheiding gekregen uit handen van de burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum. De Bont is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Lambert de Bont is vanaf 1976 tot heden in verschillende functies werkzaam geweest in het UMCG. In 1994 is hij benoemd tot hoogleraar Mondziekten en Kaakchirurgie en tot hoofd van de afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie van het AZG/UMCG.

Onder zijn leiding is de afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie van het UMCG uitgegroeid tot de grootste van Nederland, die nationaal en internationaal erkend wordt als een uitstekende afdeling waar patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en opleiding van specialisten op een hoog niveau worden uitgeoefend. Hij was de initiator en stuwende kracht van de onderafdeling Orthodontie, die hij heeft opgericht en verder heeft ontwikkeld.
Hiernaast zette hij zich nadrukkelijk in voor zijn vakgebied als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten en Kaakchirurgie. Hij is hiervoor in 2009 benoemd tot Erelid Nederlandse Vereniging voor Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Verder is hij vanaf 1993 Lid van het Capaciteitsorgaan voor Medische en Tandheelkundige Vervolgopleidingen.
Onder zijn voorzitterschap is sinds het jaar 2000 het totaal aantal assistenten in opleiding tot tandheelkundig specialist meer dan verdubbeld. Sinds 1994 is hij lid van het Centraal College voor Tandheelkundig Specialisten van de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde. Hierin heeft De Bont belangrijke invloed gehad op het tot stand komen van een landelijk curriculum voor de opleiding tot kaakchirurg en de voortdurende actualisering daarvan.
Op 1 oktober treedt Lambert de Bont terug als afdelingshoofd en opleider. Hij blijft verbonden aan het UMCG als adviseur kwaliteit en veiligheid van de Raad van Bestuur.

Noorderkrant

Geef een reactie