14 juli 2024

Kraakactie in treinstation Loppersum

0

Zes krakers uit de stad Groningen hebben bezit genomen van het voormalige station in Loppersum. Met hun kraakactie willen ze het pand behouden voor de toekomst. Het zestal trok zaterdag in het stationsgebouw dat tot twee jaar geleden in gebruik was als sociale dienst. Al maandenlang zijn de ramen dichtgespijkerd. Birgit (41), een van de krakers, heeft de indruk dat NS Vastgoed, eigenaresse van het pand en gemeente Loppersum, door langdurige leegstand erop uit zijn het pand te laten verpauperen om daarna nieuwbouw te kunnen plegen. De krakers spreken van een beeldbepalend pand dat het verdient om voor het nageslacht bewaard te blijven. De voordeur is opengebroken om vervolgens een nieuw slot aan te brengen.

De voordeur is opengebroken om vervolgens een nieuw slot aan te brengen. Elektriciteit en verwarming werken nog. De krakers zijn van plan keurig voor stroom en gas te betalen. "We hebben de verwarming eerst maar eens laag gezet en meteen ook de meterstand opgenomen", zegt Birgit.

Zij en haar medekrakers huisden eerder in een kraakpand in de Oosterparkwijk in Groningen dat onlangs werd ontruimd. Via vrienden belandden zij in Loppersum. Door het kadaster te raadplegen hebben ze zich ervan gewist dat het gebouw reeds langdurig leegstaat. Een architect uit Zeerijp toonde animo om het station te betrekken. Birgit trekt het verhaal in twijfel. "Alleen als we een ondertekend koop- of huurcontract zien, geven we gehoor aan de eis van NS om het pand te verlaten." De krakers zijn van plan om net als eerder in Groningen op gezette tijden – te beginnen paaszondagmiddag- kinderen op te vangen in het pand, eten te verschaffen en hierin op termijn mogelijk een weggeefwinkel te openen.

De krakers kregen dinsdag een functionaris van NS Vastgoed vergezeld door drie politieagenten op de stoep. Ze kregen een brief overhandigd waarin staat dat ze uiterlijk over een week het stationsgebouw moeten hebben verlaten. Anders spant NS een kort geding aan om ontruiming af te dwingen. Vooralsnog gaan de krakers op de eis van de spoorwegen niet in.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie