21 mei 2024

Krakers hebben nieuw huishouden in kwartier op orde

0

Ten Post – De betonnen schotten zitten in de weg, maar verder was de kraak van maandag zomaar voor elkaar. Dat bewezen twintig krakers die in Wittewierum, bij Ten Post, een terrein met opstallen in bezit namen. Beeld van een bijzondere verhuizing.

Maandagochtend twaalf uur. Een man of twintig zit aan een grote houten tafel, op de deel van een gekraakte boerderij tussen Overschild en Ten Post aan het Eemskanaal. Peter Schudde heeft het woord. De aanwezigen moeten zich opsplitsen. De ene groep, uitgerust met trekker en robuuste veldwagen, moet als eerste in Wittewierum zijn om de betonstukken voor de ingang te verwijderen. De andere helft moet als een haas de ruimtes inrichten. ”Gewoon bed, stoelen, tafel. En een asbakje”, licht Peter toe. ”Wat er ook gebeurt, we blijven kalm.”


Dat zijn de krakers sowieso. Ze prepareren hun brombakfiets en hun trekker, staan nog wat te praten en delen lollies uit aan de kinderen onder hen. Die spelen wat en gaan mee naar het nieuw te kraken pand aan de Medenweg. Hoewel, pand? Het is een woestenij van bos en struiken. Ooit stond er een boerderij, maar het enige wat daarvan rest is de garage en een grote, lekke loods.


De oprit naar de nieuwe woonplek van zeven krakers staat tegen enen vol met oude Citro‘ns en een Mercedesbusje. Twintig minuten later is de zwaarste klus geklaard. De betonblokken zijn met veel geraas weggetrokken, de garage is ingericht als huisje en de grote loods is voorzien van een tafel met stoelen.


Hoe dat gaat! Tijdens die ambtenaarachtige vergadering is echt niet afgesproken wie wat doet. Toch doet iedere kraker iets. Zo veel dat al snel zichtbaar wordt dat in de chaos een klein paradijsje huist. Voor wie ervan houdt natuurlijk, maar de krakers maken er wat van. Ergens lijkt hun manier van verhuizen op de kampeervakantie van vroeger, alleen willen zij niet meer weg. Dit wordt hun woonplek. Picknickmanden groente en brood gaan naar binnen, evenals wc-papier en een grote kroonluchter. De kinderen spelen verder waar ze anderhalve kilometer eerder waren opgehouden. De politie krijgt een telefoontje, zodat die leegstand kan constateren en dan, ja, dan is het eigenlijk tijd voor een biertje. Als dat op is, gaan de krakers de woonwagens halen. Dat woont prettiger dan in een schuur. En droger.Kraken en dan?


De locatie is eigendom van meneer De Boer uit Over­ schild. Hij is onbereikbaar, maar Feitsma uit Eenum heeft, met instemming van De Boer, plannen met het lapje grond. Er zal gebouwd worden, maar daartoe moet de gemeente Ten Boer de be­stemming wijzigen. De ge­ meente laat weten dat ”alles moet worden uitgezocht”.


Feitsma hoort niet geheel op van de kraak, omdat dezelfde plek twee jaar terug ook al werd gekraakt. De politie is er geweest en zegt te onderzoe­ken hoe de eigenaar tegen­ over de krakers staat. De poli­tie maakt zich zorgen over in­ stortingsgevaar en de moge­lijke aanwezigheid van asbest.

www.dvhn.nl

Geef een reactie