27 mei 2024

Krakers steenfabriek Wirdum vertrekken voorlopig nog niet

0

Groningen/Wirdum – De tien krakers van de oude monumentale steenfabriek in Wirdum kunnen voorlopig blijven zitten. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Groningen. Eigenaar Milau Beheer BV vroeg eerder deze maand via een kort geding ontruiming om woningbouw mogelijk te maken. De krakers lijken met de uitspraak de slag te hebben gewonnen, maar de oorlog nog zeker niet. De rechter laat het definitieve oordeel namelijk afhangen van een andere rechtszaak op 24 maart.

Geen concrete plannen


De rechtbank laat in de voorlopige uitspraak wel doorschemeren dat Milau BV op de korte termijn niet bijzonder sterk staat tegenover de krakers. De eigenaar heeft volgens de rechter voor wat betreft de bouwplannen niet meteen een wettelijk vereist spoedeisend belang bij ontruiming. En het is nu juist dit spoedeisende belang waar de rechter in kort geding aan toetst.


Volgens de rechtbank is duidelijk gebleken dat er nog helemaal geen concrete plannen liggen voor de ontwikkeling van het gebied. Daarnaast moet ook het ‘agrarische’ bestemmingsplan eerst gewijzigd worden om er de geplande woningbouw toe te staan. Volgens de rechtbank is het algemeen bekend dat hiermee ‘een zeker tijdsverloop gemoeid is’.


De rechtbank heeft ook twijfels over het tweede argument van Milau om vanwege door de gemeente opgelegde dwangsommen van 500 euro per dag over te gaan tot ontruiming.


Geldigheid


De rechter houdt een definitieve uitspraak hierover onder de pet, totdat de bestuursrechter in de procedure van 24 maart uitspraak heeft gedaan over de geldigheid van deze dwangsommen. Volgens de voorzieningenrechter kan het ‘niet uitgesloten’ worden dat deze ‘boetes’ door de bestuursrechter als ongeldig worden gezien.


Als dit zou gebeuren, vervalt ook hier het spoedeisende belang van Milau en zullen de krakers naar alle waarschijnlijkheid, in afwachting van een bodemprocedure, nog geruime tijd kunnen blijven zitten.

www.dvhn.nl

Geef een reactie