24 juli 2024

Krakers uit huis Loppersum gezet

0

Loppersum – Bij een plein parkeerplaatsje aan de Molenweg in Loppersum parkeert zaterdagavond een oude Citro‘n. Gevolgd door een bakfiets en nog enkele voertuigen. Een uurtje later trekt een groep krakers een biertje open in pand nummer 15 pal tegenover het gemeentehuis

De vlag met de tekst ‘gekraakt’ wappert dan onder een erkertje.Het bezetten van het huis gaat gemoedelijk. Enkele omstanders maken een praatje met de krakers en ook als de politie arriveert wordt er op rustige wijze dialoog gevoerd. De agent die het woord doet kent de krakers van het terrein Rusthoven in Wirdum. Hij heeft net overleg gevoerd met de burgemeester en brengt de krakers slecht nieuws. “Jullie moeten het pand verlaten, anders worden jullie aangehouden wegens vernieling en inbraak”.
Politiemensen en krakers tegenover elkaar tijdens de ontruiming in Loppersum.


 


Kraker Willem protesteert en maakt de politieman duidelijk dat het pand al jaren leeg staat. Onder de omstanders, dat zijn er intussen zo’n honderd, klinkt een ondersteunend gemompel. Uit het raam boven worden wat verwensingen naar de agenten geschreeuwd, die inmiddels met zes wagens en zo’n tien man rijkelijk vertegenwoordigd zijn. Dan loopt de agent die als onderhandelaar fungeert weer naar de krakers. Bijna smekend vraagt hij: “Jongens, ga nou gewoon weg. Anders moet ik echt actie ondernemen.” De krakers houden voet bij stuk. Even later wordt ‘de hondenwagen’ gebeld. Een kraker probeert nog uit te leggen dat honden niet horen te worden ingezet bij dit soort acties. “Het zijn ook maar dieren!”, roept hij.


Dan loopt een groep agenten naar de achterdeur van het huis. Binnen bewegen de stralen van hun zaklantaarns over de gezichten van enkele krakers. Er klinkt gestommel en geschreeuw. Twee mannen worden afgevoerd. Als de groep politiemannen naar boven gaat om de laatste paar krakers van de bovenkamer te plukken, klinkt er geram op een deur. Het rammen gaat over in hard gekraak en na het vallen van enkele scheldwoorden komen ook de laatste tijdelijke bewoners het pand uit. In de boeien geslagen en zich hevig verzettend.


De krakers worden afgevoerd, het pand vergrendeld. Voor de krakers is het voorlopig de laatste ‘kraak’. “Het was een ludieke actie. Om de gemeente te laten zien hoe het ook kan”, zegt kraker Marije.

www.dvhn.nl

Geef een reactie