30 mei 2024

Kroes verbiedt subsidie voor Damsternet

0

brussel/appingedam –  De gemeente Appingedam mag geen geld steken in de aanleg van het breedbandnetwerk Damsternet. Eurocommissaris Neelie Kroes zei woensdag dat Appingedam zich schuldig zou maken aan concurrentievervalsing.

De gemeente wilde 4,5 miljoen euro in de aanleg van glasvezel stoppen om zo breedbandinternet mogelijk te maken. Energie?en kabelbedrijf Essent, die ook plannen heeft voor breedbandinternet in Appingedam, sleepte de gemeente vervolgens voor de rechter.

De rechtbank oordeelde dat de Europese Commissie moest onderzoeken of de gemeente zich inderdaad aan staatssteun schuldig maakte.

Kroes vindt dat de gemeente zich afzijdig moet houden, omdat er al diverse aanbieders van breedbandinternet in de gemeente actief zijn. Het is de eerste keer dat de Europese Commissie staatssubsidie voor breedbandinternet verbiedt.

Kroes is in principe niet tegen staatssteun. In het verleden is het voorgekomen dat een dergelijke subsidie wél werd toegestaan, maar in deze gevallen ging het om plattelandsgebieden waar nog geen breedband aanwezig was.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie