29 mei 2024

Kunstcollectie Uithuizer miljonair onder de hamer

0

De omvangrijke kunstcollectie en de inboedel van  miljonair Jakob Sietsema uit Uithuizen en zijn partner drs.Peter Houben komen onder de hamer.  Sietsema is in 2004 overleden, Houben is ernstig ziek.

De kunstcollectie wordt door Hans Raspe van veilinghuis Omnia in Hoogezand?Sappemeer van 24 tot en met 26 oktober bij opbod verkocht  in hotel Het Gemeentehuis in Uithuizen. De opbrengst van kunst, antiek en meubilair wordt geschat op drie tot vier ton.

Zo’n 150 schilderijen – van abstract tot figuratief – worden aangeboden. Later worden nog eens zo’n vijftig werken geveild. De kijkdagen hebben van 20 tot en met 22 oktober plaats in de patriciërswoning van Sietsema en Houben aan de Hoofdstraat West in Uithuizen. Het pand – dat te koop staat ? biedt onvoldoende ruimte om alle schilderijen in één keer te kunnen tonen. Volgens Raspe gaat het om werken van goede kwaliteit met een waarde van 100 tot ongeveer 5000 euro per stuk.

De veilingmeester verwacht niet dat hij de komende tijd een Rembrandt vindt in de collectie van Sietsema en Houben. Jaren geleden werd – zoals gemeld – een kostbare tekening van Van Gogh ontdekt, die lange tijd ongeïdentificeerd als aardigheidje bij de mannen op het toilet hing. In 2003 vormde de Van Gogh mede de aanleiding voor een brute roofoverval op het stel.

In 2004 heeft Sotheby’s al een groot deel van de kunstcollectie van de Uithuizers geveild: toen is voor 201.000 euro werk verkocht van de zogeheten ‘Amsterdamse Joffers’  schilderende dames uit de periode rond 1900.

Ongeveer 80 Joffer?schilderijen vonden destijds geen nieuwe eigenaar. Deze doeken komen echter niet in Uithuizen op de veiling. Waar ze wel naartoe gaan, is Raspe niet bekend.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie