25 april 2024

Kwelderland moet Delfzijl weer aanzien geven

0

Delfzijl – Met de presentatie van de nieuwe wijk Kwelderland en de start van de verkoop van de eerste zes kavels is gisteren een begin gemaakt met de aanleg van het eerste grote woongebied in het kader van de grootscheepse herstructurering in Delfzijl.

Na vier jaren waarin voornamelijk is afgebroken – zo’n 1300 woningen zijn inmiddels bezweken onder de sloophamers – wordt binnenkort flink gebouwd. Aan de zeedijk, op het terrein van het voormalige attractiepark AquariOm en de grotendeels al gesloopte Sterrenbuurt, verrijst vanaf nu tot begin 2007 een ruim opgezette waterrijke wijk met 225 woningen.


Met, afhankelijk van de vraag, twee of drie woontorens, riante villa’s op enorme kavels, twee-onder-een-kapwoningen, geschakelde woningen en rijtjeshuizen. Zes kavels in het als ‘Dijk van een wijk’ gepresenteerde plan zijn al in de verkoop.


Het slopen van huurwoningen in de huidige Sterrenbuurt zal nog tot 2006 doorgaan. De voormalige en huidige bewoners van deze wijk, zullen financieel niet in staat zijn naar dezelfde buurt terug te keren. Maar wethouder volkshuisvesting en ruimtelijke ordening Marian Scharft benadrukt dat elders in Delfzijl voldoende sociale huurwoningen worden gebouwd.


”Wij krijgen als gemeentebestuur vaak het verwijt dat we alleen ‘wijken voor de rijken’ bouwen, maar dat mogen we niet laten gebeuren”, zegt Scharft. ”Voor iedere Delfzijlster moet er straks een woning zijn die hem of haar past. We gaan dan ook haast maken met het bouwen in andere buurten. Ik besef dat de bewoners grote offers brengen door hun huis en de wijk met dierbare herinneringen gedwongen te moeten verlaten. Meestal zijn ze achteraf wel blij met hun nieuwe woonplek, maar de herstructurering verloopt zeker niet zonder kleerscheuren.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie