18 juni 2024

Landelijke Natuurwerkdag (6-11)

0

Landschapsbeheer organiseert de landelijke natuurwerkdag altijd op de eerste zaterdag in november. Dit jaar is dat 6 november en ons Steemer bos is weer één van de locaties waar gewerkt wordt. Dit is al het 7e jaar dat er op de landelijke natuurwerkdag wordt gewerkt in het Steemer bos. We zijn de afgelopen jaren met een groep vrijwilligers bij alle bosranden aan het zagen geweest.

Door de bosranden te dunnen ontstaat er ruimte en krijgen kleine boompjes en struiken een kans om te groeien. Bovendien groeien de stompjes van de omgezaagde bomen weer terug als struiken. Hierdoor ontstaat een dichte bosrand, zodat de wind niet zo maar door het bos kan waaien. Dichte bosranden zorgen voor een ‘bosklimaat’ in het bos en dat is belangrijk voor de plantengroei in het bos. Er ontstaat meer variatie in het bos qua bomen, struiken en planten, die op hun beurt weer verschillende soorten dieren aantrekken. In 2009 is er ook een begin gemaakt met het uitdunnen van het bos. Inmiddels groeien er al varens en bosaardbeien, het bos zal zo steeds gevarieerder worden. Van de omgezaagde bomen en takken worden takkenrillen gemaakt. Deze ‘muurtjes’ van bomen en takken houden ook de wind tegen en vormen een onderkomen voor egels en vlinders. Ook hazen zoeken er een schuilplaats. Op het dode hout groeien bovendien allerlei paddenstoelen. Naast het werken aan de bosranden is er een mooi nieuw wandelpad gemaakt in het bos. Bovendien hebben we hazelaars, meidoorns en lindes meer ruimte gegeven, door de essen die daar vlakbij staan om te zagen. Ze staan nu mooi vrij en kunnen verder uitgroeien.
Op de Landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 6 november gaan we van 10.00 uur tot 15.00 uur werken in het Steemer bos. Let op; de tijden zijn nu anders dan voorheen. De kinderen van Scoutinggroep de Struners komen ’s middags helpen. Mensen die meehelpen zagen, mogen voor eigen gebruik hout meenemen voor de open haard. Landschapsbeheer zorgt voor (hand)zagen en werkhandschoenen.
Zin om te helpen? Kom dan om 10.00 uur naar de ijsbaan/tennisbaankantine. Na een korte instructie vertrekken we meteen naar het bos om aan de slag te gaan. Halverwege de dag wordt er gezorgd voor koffie/thee, heerlijke soep, chocolademelk en koekjes.
Graag van tevoren opgeven
Graag opgeven bij Georg Dekkinga (jgdekkinga@gmail.com, 06-50288552). Opgeven kan ook via www.natuurwerkdag.nl. Klik op de locatie Stedum en op de website staan verder de aanwijzingen.

Ook dit jaar willen we in de kerstvakantie aan het werk in het Steemer bos. De precieze datum voor deze natuurwerkdag worden nog bekend gemaakt. Doe je dan ook mee?

De Struners / Dorpsbelangen

Geef een reactie