9 december 2023

Landmacht oefent in Noord-Groningen

0

Van maandag 22 september tot en met vrijdag 26 september a.s. oefent een eenheid van de  Landmacht in en nabij de Noord Groningse plaatsen Uithuizen, Delftzijl, Loppersum en Appingendam. Tijdens deze oefening zullen rond de tweehonderd militairen op de openbare weg diverse militaire vaardigheden trainen, zoals het uitvoeren van patrouilles en het doorzoeken van voertuigen. Wanneer de bevolking in deze regio geconfronteerd wordt met de militaire aanwezigheid, kunnen zij op vrijwillige basis hun medewerking verschaffen.

De deelnemende militairen zijn uitgebreid geïnstrueerd en zullen er alles aan doen om eventuele overlast zo veel mogelijk te bepreken. Op sommige locaties zal gebruik worden gemaakt van ongevaarlijke oefenmunitie, echter zal dit niet na 22.00 uur gebeuren. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van zware rupsvoertuigen, zoals tanks, maar zal er hoofdzakelijk worden opgetreden met het stille verkenningsvoertuig de Fennek.

De landmachteenheid die komende week in deze regio zal trainen, wordt gevormd door artilleristen van 14 Afdeling Veldartillerie uit ‘t Harde. Deze eenheid, waarvan een groot gedeelte al ervaring heeft opgedaan in Uruzgan, heeft als hoofdtaak het leveren van vuursteun aan de gevechtseenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade. Daarnaast kunnen zij worden ingezet voor gebiedsbeveiliging of bewaking tijdens crisisbeheersingsoperatie. Mochten omwonenden toch overlast ondervinden, dan kan er contact worden opgenomen met het Regionaal Militair Commando Noord, telefoonnummer 0521 347833

Eventuele schade kan gemeld worden aan:

Ministerie van Defensie
CDC/JDV/Sectie Claims
Postbus 20703
2500 ES Den Haag
Telefoon 070-3396701

Vermeld hierbij zoveel mogelijk gegevens zoals: kenteken voertuig, datum en tijd, plaats en soort schade.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie