18 mei 2024

Lange rij voor gratis compost

0

Het was afgelopen zaterdag 9 april een drukte van belang bij Afvalbeheer Noord-Groningen. Op de bedrijfslocatie in Usquert werd de compostdag 2011 werd gehouden. Tussen 10.00 en 15.00 uur kon gratis keurcompost worden opgehaald. De keurcompost was zowel los verkrijgbaar als in zakken van 40 liter.

Geslaagde actie
I
nwoners van de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum haalden massaal gratis compost op. Afvalbeheer Noord-Groningen en de vier gemeenten gaven keurcompost cadeau aan de inwoners als beloning voor het gescheiden inleveren van groente-, fruit- en tuinafval in de groene containers. Rijen auto’s met en zonder aanhanger stonden al vanaf kwart over acht ’s morgens in een file voor de poort van het terrein van Afvalbeheer aan de Westerhornseweg 22 in Usquert. De hele compostdag lang bleef het een komen en gaan van inwoners uit de vier Noord-Groninger gemeenten.
Het was de zevende keer dat Afvalbeheer Noord-Groningen meedeed aan de landelijke compostactie en gezien de belangstelling zal volgend jaar ook zeker weer een compostdag worden gehouden. In totaal is er afgelopen zaterdag meer dan 70.000 kg losse keurcompost op karretjes geladen. Ook de belangstelling voor keurcompost in zakken van 40 liter was bijzonder groot; er zijn bijna 4.000 zakken weggegeven.
Het hele jaar verkrijgbaar
Particulieren kunnen het hele jaar lang op werkdagen tussen 8 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags met een auto en aanhanger losse keurcompost halen voor een klein bedrag van € 2,97 per ton (= 1.000 kg). Ook keurcompost in zakken van 40 liter is voortaan dagelijks te koop bij Afvalbeheer Noord-Groningen voor een bedrag van € 3,27 per zak.
Toepassing compost
Het groente-, fruit- en tuinafval uit de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum wordt gecomposteerd bij Afvalbeheer Noord-Groningen tot een natuurlijke bodemverbeteraar. Compost reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Een goede bodemstructuur bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel van planten. Alle burgers die keurcompost kwamen halen kregen informatie mee op welke manier de compost het best toegepast kan worden. Ook voor de land- en tuinbouw is compost een prima product; de keurcompost van Afvalbeheer Noord-Groningen is gecertificeerd voor toepassing in de landbouw.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie