13 juli 2024

LASTPOST – muzikale theatervoorstelling over jarig zijn op Dodenherdenking, 4 mei

Stil zijn, een monumentale gebeurtenis herdenken en op dezelfde dag het feestje van je verjaardag vieren. Hoe doe je dat? Theatermaker Marijke Meems wordt dit jaar 40 op Dodenherdenking. Het speciale, droevige, gekke en leuke aan jarig zijn op 4 mei laat ze de revue passeren. Is Dodenherdenking een Last op je schouders of ben je juist de hoeder van Dodenherdenking als je op 4 mei jarig bent? Marijke gaat in de voorstelling op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is het nut van herdenken als het toch nooit vrede zal worden? De voorstelling is gebaseerd op interviews met 4 mei-jarigen en haar eigen herinneringen, dagboeken en research.

Vanaf haar 14e schrijft Marijke dagboeken. Deze zijn van zolder gehaald om tussen de puberale liefdesperikelen te zoeken naar haar verhaal over jarig zijn op 4 mei.
Ze interviewt 15 mensen om te vragen hoe zij hun 4 mei verjaardag beleven. Mensen van verschillende leeftijden en verschillende komaf. Jannie ten Harkel (1929) die dodenherdenking alleen beleeft, omdat haar kinderen dan naar het monument zijn en om 20.30 terug zijn voor het gebak, Jan Mulder (1945) die het een verzoeking vond op school voor klas te staan als hij jarig was. “Hiep hiep hoera, het is 4 mei” en de 9 jarige Line Glaudemans (2012) die het niet erg vindt om even stil te zijn, maar het vooral leuk vind om op 4 mei jarig te zijn: want dat is vaak in de vakantie.

Onder regie van Theo de Groot (Peerd-theater) worden de verhalen van de geïnterviewden, verhalen uit voormalig gemeente Stedum en uit Marijke’s jeugd tot een interessante en muzikale theatervoorstelling gesmeed. Marijke zingt zelfgeschreven liederen en heeft weer trompetles om ook de taptoe te kunnen laten horen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Piet Kunenborg (piano) en Lisette Datema (alt-sax). Stichting Podium Winsum, gevestigd in De Blauwe Schuit, is verantwoordelijk voor de productie. De productieleiding is in handen van Andrea Nieboer.

Op 4, 5 en 6 mei wordt LastPost in het theater van de Blauwe Schuit gespeeld.
Eind april gaat de voorstelling al op de bühne in een aantal tuinen gesitueerd in de voormalige gemeente Stedum. In Stedum was tijdens de oorlog een NSB-burgemeester, terwijl in Garsthuizen dominee Beks in het verzet zat.
De tuin van het Oude Gemeentehuis in Stedum, de tuin van de Weem in Westeremden en de tuin van de pastorie in Garsthuizen vormen voor deze openluchtvoorstellingen het theater of de “dorpstour” zoals Marijke deze noemt.

Er wordt 2 minuten gezwegen, en ja, er worden ook taartjes gegeten, Want het blijft tenslotte haar verjaardag.

Speeldata, tickets en info: www.last-post.nl