20 juli 2024

Lichte aardbeving bij Delfzijl

0

Zonder dat iemand het in de gaten heeft gehad blijkt er woensdagochtend vlak voor negen uur tussen Appingedam en Delfzijl een lichte aardbeving te zijn geweest. De Noordelijke Aardolie Maatschappij (NAM) is daar door het KNMI over geïnformeerd. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2,5 op de schaal van Richter

De beving houdt volgens het KNMI waarschijnlijk verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

In Noord-Nederland worden sinds 1986 lichte aardbevingen waargenomen, die door deskundigen in verband worden gebracht met gaswinning. Het KNMI heeft een nauwkeurig meetnetwerk opgezet waarmee deze trillingen worden geregistreerd. De meeste aardschokken zijn zó licht dat ze door niemand worden gevoeld.

Aardschokken die zwaarder zijn dan 1,8 op de schaal van Richter kunnen over het algemeen wèl aan de oppervlakte worden waargenomen. De twee zwaarste die zich tot nu toe in relatie tot gaswinning hebben voorgedaan, hadden een kracht van 3,5 op de schaal van Richter: bij Alkmaar in 2001 en bij Middelstum in 2006.

De lichte aardbevingen door gaswinning kunnen volgens het KNMI maximaal een kracht hebben van 3,9 op de Schaal van Richter. De kans op schade bij deze lichte bevingen is over het algemeen gering. Als er schade is, zal die doorgaans beperkt van aard zijn (geen structurele schade aan gebouwen). Bij lichte schokken zoals die van afgelopen woensdagochtend is doorgaans geen schade te verwachten.

Wie meent toch schade te hebben, kan dit schriftelijk melden aan de NAM, Afdeling Grondzaken, postbus 28000, 9400 HH Assen. De NAM heeft een toegankelijke schaderegeling, en laat meldingen onderzoeken door een onafhankelijke deskundige

Dagblad van het noorden

Geef een reactie