21 juli 2024

Loppersum: burgemeester opbezoek bij mollenvanger

0

Burgemeester Rodenboog heeft op dinsdag om 16.00 uur de heer T. Uffen uit Middelstum in het zonnetje gezet.

Dit is gebeurt in zijn woning aan de Hemonystraat 21. De heer Uffen viert op 17 april 2006 zijn 60-jarig jubileum als mollenvanger.

60-jarig jubileum
Tjabren Uffen is geboren op 17 april 1932. Op zijn veertiende jaar is hij begonnen met het vangen van mollen zodat hij op 17 april aanstaande zijn 60-jarig jubileum als mollenvanger meemaakt. Na een aantal jaren werd de vangst van mollen officieel bekrachtigd door een aangevraagde en verkregen vergunning van de toenmalige Commissaris van de Koningin Offerhaus. Op basis van deze vergunning kon op aangewezen gronden van boeren legaal op de beesten worden gejaagd. Daarnaast behoorden ook diverse openbare terreinen, zoals voetbalvelden en begraafplaatsen tot het werkgebied van de heer Uffen. Tot op de dag van vandaag is het aan hem te danken dat de begraafplaats van Middelstum en de plaatselijke voetbalvelden niet worden ontsierd door mollenhopen.


Mollenplaag
De mollenplaag was soms bijzonder groot. Dat blijkt uit het feit dat in een topjaar rond de 1050 mollen werden gevangen. Vroeger werd de verkregen vacht gebruikt voor mantels, dassen en handschoenen vanwege de grote isolerende werking.


Agrarische sector
De heer Uffen heeft het vangen van mollen altijd gecombineerd met zijn werk in de agrarische sector. Deze werkzaamheden verricht hij nog steeds. Tot de dag van vandaag bezit en beheert hij nog diverse percelen grond en een agrarische loods aan de Molenweg net buiten Middelstum.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie