24 april 2024

Loppersum moet het hebben van rust en ruimte

0

‘Rust en ruimte’. Dat zijn de belangrijkste motieven voor inwoners van Loppersum om zich te vestigen in deze plattelandsgemeente. Dat blijkt uit onderzoek van vijf studenten van de Hanzehogeschool in Groningen. In verband met hun studie Vastgoed en Makelaardij voerden zij onderzoek uit onder vijftig inwoners van de gemeente die zich de afgelopen vier jaar vestigden in de gemeente Loppersum.

Alle vijftig woonden november 2008 op uitnodiging van het Lopster gemeentebestuur een dag bij voor nieuwe inwoners. De meeste nieuwe inwoners waren voordien ook al woonachtig in de provincie Groningen. Sommige van de nieuwe inwoners die afkomstig zijn uit het westen van het land, kwamen min of meer bij toeval terecht in Loppersum. Bijvoorbeeld doordat ze hier op vakantie waren of via internet in aanraking kwamen met hun huidige woonplaats. Volgens student Jeroen Lueks uit Loppersum, een van de onderzoekers, betrof dit in veel gevallen gepensioneerden. De inwoners die zijn geïnterviewd, komen uit alle delen van de gemeente.

De rust en de ruimte die gelden als gunstige vestigingsfactoren blijken niet door alle geïnterviewden positief te worden beoordeeld. Volgens Lueks waren er ook nieuwe inwoners die klaagden over gebrek aan bedrijvigheid in hun woonplaats. Het onderzoek werd verder uitgevoerd door Jeroen Haan uit Ten Post, Geert-Jan Kroes uit Oosterwolde, Niek Tichelaar uit Groningen en Frits Winter uit Appingedam. Als begeleidster van de studenten trad PvdA-raadslid Lies Oldenhof uit Stedum op. De onderzoeksresultaten worden woensdagmiddag gepresenteerd in het gemeentehuis aan PvdA-wethouder Corine Jansen van Loppersum.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie