25 april 2024

‘Loppersum schendt recht van kunstenaars’

0

De verwijdering van een kunstwerk in Loppersum, zonder medeweten van de kunstenaars, druist in tegen het auteursrecht. “Het is een overtreding van het persoonlijkheidsrecht van de kunstenaar. Het lijkt op een dubbele overtreding, omdat de omgeving is veranderd, omdat een deel van het kunstwerk is verwijderd en omdat het is beschadigd”, zegt advocaat Johan van Stempvoort.

Hij stond in 2004 kunstenares Irene Verbeek bij in de schouwburgzaak in Groningen. Haar kunstwerk was aangetast, vond zij, door de verbouwingen in de schouwburg. De rechter gaf haar gelijk, waarop de veranderingen moesten worden teruggedraaid.


Of het zo ver komt in Loppersum is vooralsnog onduidelijk. Feit is dat de gemeente in november 2005 een kunstwerk verwijderde dat sinds 1987 bij de Beatrixschool in het dorp staat. De gemeente informeerde de drie makers van het kunstwerk niet, omdat ze hen niet kon traceren.


De kunstenaars waren ‘not amused’ over de verwijdering. Na een raadsdebat maandagavond is besloten een commissie van wijze mannen een oplossing voor het probleem te laten bedenken

Dagblad van het noorden

Geef een reactie