20 mei 2024

Loppersum Vooruit spat uiteen

0

De raadsfractie van Loppersum Vooruit is uiteen gespat. Raadslid Jim Lambeck uit Oosterwijtwerd die bekend staat om zijn onconventionele manier van opereren, gaat in de gemeenteraad van Loppersum op persoonlijke titel verder. Lambeck verschilt met fractievoorzitter Geert Jan Reinders en raadslid Petra Blink van mening over de manier waarop er politiek moet worden bedreven.

Dat meldt de partij in een persverklaring die gistermiddag is uitgebracht. De driekoppige raadsfractie trad maart vorig jaar nadat Loppersum Vooruit als grote overwinnaar uit de bus kwam bij de raadsverkiezingen. Pas vlak voor de verkiezingen werd de lokale partij opgericht. Geen van de politieke opponenten hield er vooraf rekening mee dat Loppersum Vooruit liefst drie zetels in de wacht zou slepen. In de persverklaring schrijft bestuurslid Bram van Dam uit ’t Zandt dat bestuur en fractie terug kijken op een jaar van vruchtbare en intensieve samenwerking. In het persbericht wordt ook gesteld dat Reinders en Blink enerzijds en Lambeck anderzijds de samenwerking in goed overleg hebben beëindigd.
Het besluit zou unaniem zijn genomen. Ook Lambeck zal zich conformeren aan het partijprogramma van Loppersum Vooruit, zo wordt gesteld. Lambeck ontkende gistermiddag dat er ruzie binnen de fractie is ontstaan. "Maar we zijn wel uit verschillend hout gesneden. Persoonlijk klikt het heel goed. We sturen elkaar nog steeds e-mails. Ik denk dat ik mij als eenmsfractie nu wel beter kan ontplooien." Reinders en Blink willen niet op de breuk in de fractie reageren. PvdA-aanvoerster Lies Oldenhof toonde zich gistermiddag verbaasd over de breuk bij Loppersum Vooruit. "Zo’n breuk leidt tot verdere versnippering. Dat is voor de oppositie niet goed. Maar evenmin voor de gemeenteraad als geheel." Oldenhof beschikte naar eigen zeggen niet over signalen omtrent onderlinge spanningen bij Loppersum Vooruit. "Lambeck heeft onkenbaar een Oost-Groningse stijl van opereren. Daar moesten we hier even aan wennen. Maar ik vond dat hij groeide in zijn rol; ook als technisch voorzitter van de raadscommissie."

Koos Bijlsma,Dirk Minkes dvhn.nl

Geef een reactie