16 juni 2024

Lopster kerkklokken maken tussenstop in Brabant

0

loppersum – De kerkklokken van de Petrus- en Pauluskerk in Loppersum keren halverwege januari terug in hun vertrouwde toren. De twee klokken verlieten het dorp exact een jaar geleden voor reparatiewerkzaamheden in Duitsland.

De luidklokken zijn inmiddels weer in het land. De restaurateur Toine Daelmans in het Brabantse Stiphout heeft ze van de Zuid-Duitse firma Lachenmeyer ontvangen. Daelmans verricht nog wat laatste werkzaamheden aan de bronzen giganten. De kerkvoogdij verwacht dat de klokken woensdag 12 januari opgehangen kunnen worden in de kerktoren aan het Marktplein. Twee weken later zijn ze klaar voor gebruik. De klokken moeten namelijk eerst op elkaar afgestemd worden.


Eigendom


De initiator van het restauratieproject, oud-kerkvoogd Martin Ettema, is verheugd met de terugkeer van de klokken. “Niet alleen ik ben blij, maar het hele dorp. De kerk is echt eigendom van alle dorpsbewoners. Zo ervaart men dat hier”, aldus Ettema. De liefde van de dorpelingen voor de klokken bleek vier jaar geleden. Een inzamelingsactie om de restauratie van de klokken te bekostigen, leverde zo’n twintigduizend euro op. Diverse fondsen en instellingen leverden de rest van het benodigde bedrag.


Van de grote klok, die in 1397 gegoten werd, is de kroon gerestaureerd. Zo kan de klok weer op normale wijze aan een nieuwe rechte as bevestigd worden. De uitgeslagen slagrand in de klok is hersteld. Bij de kleine klok, die stamt uit 1548, is onder meer een scheur van vijftig centimeter gedicht.

www.dvhn.nl

Geef een reactie