24 juli 2024

Lopster wegen schreeuwen om onderhoud

0

Scheuren, gaten, kapot gereden bermen, noodreparaties. Tal van wegen in de gemeente loppersum liggen er gehavend bij. Geld om ze degelijk op te knappen, is er voorlopig niet.

De karakteristieke Noord-Groningse weggetjes beginnen hun glans meer en meer te verliezen. Nu de Nederlandse winter weer vorst en dooi kent, gaat de aftakeling van de wegen in Loppersum hard. De noodreparaties zijn er niet tegen bestand. Automobilisten uit de gemeente klagen steen en been. Ze zien de wegen wegrotten en wachten af tot de gemeente ingrijpt

De gemeente doet dat vooralsnog niet vanwege geldgebrek. Deze week is er een rapport verschenen waarin alle achterstanden in het wegen

onderhoud staan vermeld. Het rijk gaat de armlastige gemeente financieel bijstaan en het wegenonderhoud is daar onderdeel van. "Het gaat allemaal gebeuren, de komende vier, vijf jaar", zegt wethouder Jan Stoel. "Wij hebben een jaarlijks onderhoudsbudget van ruim 3 ton. Daarmee zouden we toe kunnen, als de wegen op orde waren."

Dat zijn ze niet. De gemeente krijgt daarover meldingen van inwoners. Een tochtje van Eenum via Zeerijp naar ’t Zandt, Zijldijk, Garsthuizen en Loppersum leert dat de klachten serieus genomen moeten worden. Automobilisten durven nauwelijks uit te wijken omdat ze dan in de berm belanden die een gatenkaas is. Passeert er vracht- of landbouwverkeer, dan is het helemaal uitkijken geblazen. De wegen zijn smal. De scheuren en gaten zijn talrijk.

"Dit jaar begint het opknappen absoluut", zegt Stoel, die meteen aangeeft dat het landelijke karakter van de wegen niet wordt aangetast. Verbreding zit er niet in. Ondertussen is er dagelijks onderhoud.

"De gemeente herstelt gaten om ongelukken en aansprakelijkheid te voorkomen. Vergeet niet dat wij als gemeente Loppersum relatief veel wegen hebben. Het gaat om 183 kilometer weg, plus 41 bruggen. Om al die wegen en bruggen in optimale staat te brengen, ben je er niet met een miljoen euro."

Voorlopig blijft het bij noodreparaties en met waarschuwingsborden hier en daar.

lappendeken

De klachten van weggebruikers beslaan niet alleen het wegdek, maar ook de kapot gereden bermen. "Het begint hier te lijken op de wegen in het Oostblok. En als er iets hersteld wordt, dan is dat alleen maar een stukje extra lappendeken. De gemeente pakt het steeds niet structureel aan.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie