19 mei 2024

Maak een vluchtplan, 3 minuten is niks!

0

Rook is een dodelijk vergif. En uit recent onderzoek blijkt dat het zich veel sneller door een huis verspreid dan tot nu gedacht werd. Al binnen enkele minuten bereikt de rook alle ruimtes waarvan de deur open staat, waardoor het zicht op alle mogelijke vluchtroutes ontnomen wordt.
Daarom is het maken van een vluchtplan een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen om een brand te overleven. Hoe word ik wakker al er brand is? Zijn er obstakels waardoor het vluchten wordt belemmerd? En hoe kom ik beneden als de trap vol rook staat? Zaken om vooraf over na te denken.
Vluchtplan
Ook al zijn we bewust met brandveiligheid bezig, het oefenen van het vluchtplan schiet er vaak bij in. Het hebben van een rookmelder is één, het testen van je rookmelder twee, maar je maakt het verschil door ook je vluchtplan daadwerkelijk te oefenen! Daarom geven Brandweer Groningen en het Brandwondencentrum Groningen het volgende advies:
Maak een vluchtplan voor uw eigen huis en zorg ervoor dat u (en uw gezin) binnen drie minuten in veiligheid bent. Zo vergroot u de kans om een brand te overleven en verkleint u de kans op brandwonden. U zult merken bij het maken van uw plan: 3 minuten is niks!
Kijk daarom voor meer informatie en wat te doen om je vluchtplan te oefenen, op
3minutenisniks.nl en doorloop de 3 stappen:
Zorg voor een werkende rookmelder, ken je vluchtroute, bel als je veilig buiten bent 112.
Voor meer informatie en aanvullende tips bezoek je de website
watdoejijbijbrand.nl.

Brandweer/Veiligheidsregio Groningen,

Geef een reactie