22 juli 2024

Malafide verhuurder slaat weer toe

0

stedum –  De 38‑jarige oplichter Richard D. uit Groningen lijkt een nieuwe slachtoffer te hebben gevonden. Ditmaal in Stedum.

De man die eind december vorig jaar en begin dit jaar zo’n tien kamerzoekende studenten in Groningen dupeerde, dreigt nu de eigenaar van een woning in Stedum te duperen.

D. huurt sinds begin januari een kamer in het huis in Stedum. De man heeft nog geen maand huur betaald. Ook de borg is nog niet overgemaakt op de rekening van de pandeigenaar. "Smoesjes, smoesjes en smoesjes, iedere keer verzint Richard weer wat. 

Maar betalen, ho maar", zegt Jan Pieter van den Dijk die het huis namens zijn zwager verhuurt. Inmiddels heeft D. een huurachterstand van duizend euro. De huurbaas gooit D. er zondag (1 april) uit als hij dan nog niet met het resterende bedrag over de brug is gekomen. "Mensen moeten op hun hoede zijn voor deze man", aldus Van den Dijk

D. deed zich in Groningen voor als pandeigenaar. Wanneer kamerzoekende studenten interesse hadden voor woonruimte, liet hij een kamer zien. Hij wist zich op verschillende manieren in panden van anderen te praten, zodat hij een kamer kon laten zien. D. stak vervolgens een fors bedrag aan voorschot en huur in zijn zak, om daarna te verdwijnen. D. werd in januari gepakt. De politie had een val gezet in een warenhuis in Groningen, samen met een kamerzoekende student die de man niet vertrouwde.

De oplichter liet in de stad de eigenaar van een reclamebureau gedupeerd achter. Maandenlang betaalde Richard D. geen huur. Toen hij eruit werd gezet, probeerde hij de ruimte nog aan andere mensen te verhuren. D. tilde niet alleen kamerzoekende studenten, maar ook bezoekers van de website Marktplaats.nl. Zo kocht hij een mobiele telefoon, maar betaalde het apparaat nooit.

‘Ik had geld nodig’

Een telefoontje met Richard D. leverde de volgende reactie op: "Het oplichten is verleden tijd. Ik had toen geld nodig. Nu doe ik dat soort dingen niet meer. Met de betaling van mijn huidige huurschuld komt het wel goed."

Dagblad van het noorden

Geef een reactie