22 juni 2024

Maritje Appel vocht in Delfzijl tegen ÕapparatsjikÕ

0

Maritje Appel heeft in Delfzijl Ógevochten tegen de ergste vijand die je kunt bedenken. Namelijk een systeem dat zegt: ÕKom ons helpen er een betere gemeente van te makenÕ, maar in werkelijk het tegenovergestelde bedoeltÕ.

Krap twee dagen na de bekendmaking van haar aftreden. Appel besloot op te stappen omdat de raad in haar ogen haar te weinig steun betuigde na de ÕcoupÕ van de wethouders. Die namen haar vorige week tijdens haar vakantie een belangrijke portefeuille af.


Appel zegt gestreden te hebben tegen de Õapparatsjik, het onzichtbare systeem van baantjesverdelers en belangenbehartigersÕ. Dat moest op de helling, vertelt Appel, en dat heeft ze geprobeerd door bij de top te beginnen. ÓEen snoeiharde almachtige coup was het antwoordÓ, zegt een verslagen politica die zich overvallen voelt door alle gebeurtenissen.


Dat gevoel weerhoudt haar er niet van een analyse te maken van de situatie in Delfzijl. ÓSterke kwaliteitskrachten in de ambtelijke organisatie worden gezien als een bedreiging voor de eigen stoel en loopbaan. Dus worden ze tegengewerkt. Dat geldt ook voor de wethouders die allen tekortschieten als het gaat om leidinggeven en processen managen. Kortom, op alle fronten is er een schrijnend gebrek aan kwaliteit en in tegenstelling tot mijn opdracht, wil men dat graag zo houden.Ó

www.stedum.com

Geef een reactie