25 februari 2024

Maritje Appel wint in Delfzijl

0

DELFZIJL – Even voor tien uur woensdagavond was de kogel door de kerk. Maritje Appel, kandidaat voor de burgemeesterspost in Delfzijl heeft het referendum overtuigend gewonnen. Met 5798 stemmen bleef de PvdA’er haar concurrente Jon Hermans ver voor. Hermans kreeg 3321 stemmen.

De 58-jarige Appel is blij met haar overwinning. ”Ik heb duidelijk gewonnen, die steun van de bevolking vind ik belangrijk.” De winst kwam voor haar niet als een verrassing. In de peilingen lag zij steeds voor op haar tegenstander Hermans. Die berustte in haar nederlaag: ”Ik ging natuurlijk voor de winst. Maar ik hou absoluut een goed gevoel over aan mijn campagne. Ik ben niet verbitterd.”


De opkomst was redelijk. Iets meer dan veertig procent van de stemgerechtigden maakte de gang naar het stembureau. Veel stemmers kozen de kandidaat van hun politieke kleur.


Vermoedelijk hadden meer mensen gestemd als de dames het een paar dagen geleden niet met elkaar aan de stok hadden gekregen. Appel beschuldigde Hermans van onzuivere praktijken in de campagne. Het conflict liep zo hoog op dat het referendum bijna was afgeblazen.


Appel is nu nog burgemeester in de Overijsselse gemeente Bergh. De Delfzijlster gemeenteraad vergadert donderdagavond over de uitslag van het referendum en zal Appel aanbevelen bij de minister van binnenlandse zaken. Naar verwachting begint zij dan in april aan haar nieuwe baan in de havenplaats.


De gemeente Delfzijl wordt al een jaar bestuurd door waarnemers. Na het gedwongen vertrek van Haaksman, was oud-minister Annemarie Jorritsma een half jaar eerste burger. Zij werd opgevolgd door Henk van Hoof, voormalig staatssecretaris van defensie.

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie