25 april 2024

Massale oefening landmacht in Eemsmond

0

uithuizen – Het gebied van de gemeente Eemsmond tot Dokkum vormt tot 2 juli het decor voor een grootscheepse geneeskundige oefening van de landmacht. Daarbij wordt alles geoefend wat nodig is voor de professionele verzorging van gewonde militairen. De zorgketen wordt getest van het moment dat een militair gewond raakt tot het moment dat hij of zij terugkeert in Nederland.

Tijdens de oefening wordt herhaaldelijk een mobiel hospitaal verplaatst. Dat is zo geconstrueerd dat het binnen enkele uren operationeel kan zijn. Het gaat om het zogeheten Mobiele Geneeskundige Operatiekamersysteem (MOGOS). Dit bestaat uit diverse containers die met trucks worden vervoerd en snel kunnen worden gekoppeld. Het mobiele hospitaal beschikt over een intensive care, ršntgenapparatuur, operatiekamers en een bloedbank. Het is bedoeld voor de eerste opvang van slachtoffers. De oefening wordt zo realistisch mogelijk. Zo wordt er gewerkt met oefengewonden (Lotusslachtoffers), die op een dusdanige manier worden geschminkt dat hun verwondingen bedrieglijk echt lijken.

De eenheden die in het Noorden trainen, zijn afkomstig van de 43ste Gemechaniseerde Brigade uit Havelte en het 400 Geneeskundig Bataljon uit Ermelo. De Havelter brigade is een van de drie brigades van het Operationeel Commando 7 December van de landmacht. Dit onderdeel heeft verdedigingstaken en neemt deel aan vredes- en humanitaire operaties.

www.dvhn.nl

Geef een reactie