Met nabestaanden rouwen in de berm
Uithuizen – Het omstreden gedenkteken aan de Bovenhuizen in Uithuizen voor de in 2001 verongelukte Danny Braaksma (15) speelt een belangrijke rol in de documentaire Bermrouw, die donderdagavond door de IKON wordt uitgezonden
Het programma volgt nabestaanden, die hun dierenbaren herdenken op de plaats waar ze zijn omgekomen. Hun rouwmonumenten variren van een boeket verborgen achter een kilometerpaaltje, brandende kaarsjes onder een lantaarnpaal en een boom vol brieven tot gedenkstenen met alles wat daar bij hoort.
De programmamakers stellen zich de vraag of er sprake is van een ‘modeverschijnsel’ of een regelrechte breuk met de traditionele, sobere en sombere Nederlandse manier van rouwen. In veel andere Europese landen is ‘bermrouw’ overigens sinds jaar en dag een normaal verschijnsel.
Vast staat dat de gedenktekens aan de openbare weg in ons land steeds meer in het oog springen. Daar is echter lang niet iedereen blij mee. De overheid (gemeenten, provincies en rijk) komt derhalve met strikte regels wat betreft bermmonumenten. Daarbij wordt niet alleen bekeken of ze de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen, maar worden ook de steeds vaker door omwonenden geuite protesten meegewogen.
Vlak voordat de familie Braaksma van Uithuizen naar het Overijsselse Raalte verhuisde, kwam zoon Danny om. De fietsende jongen werd in de straat waarin hij woonde, aangereden door een auto. Zijn ouders besloten het stoffelijk overschot te laten begraven in hun nieuwe woonplaats. Ze wilden echter ook een herdenkingsplek in het dorp waar de jongen zijn hele leven heeft gewoond. Daarom plaatsten zij op de plek van het ongeluk een gedenkteken met zijn naam. Na verloop van tijd kwamen er klachten van omwonenden bij de gemeente binnen. Dat werd het begin van een emotionele strijd.
Onbekenden vernielden de gedenkplaat al in 2001. De gemeente Eemsmond was aanvankelijk bereid de overdenkingsplek in ’t Lage van de Weg voor vijf jaar (tot 2007) toe te staan. Maar onlangs besloot het college dat het monumentje eerder weg moet. Tot uiterlijk 1 juli volgend jaar mag het nu blijven staan. Het gedenkteken zou de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Tevens storen omwonenden zich er aan, onder wie een vrouw die zelf ooit een dochter heeft verloren.
Voor verplaatsing van de gedenksteen naar het kerkhof, zoals de gemeente bepleitte, voelt de familie Braaksma niets. De vader van Danny, Jakob Braaksma, kondigde eerder aan bezwaar te zullen maken tegen de wijziging van het vergunningbeleid. Hij zei desnoods via de media – zoals nu lijkt te gebeuren – te willen ijveren voor behoud van de gedenksteen op de plek waar zijn zoon om het leven kwam. De Braaksma’s bezoeken het rouwmonument geregeld. Ook familieleden en vrienden van Danny uit Uithuizen leggen er bloemen.
www.dvhn.nl