23 april 2024

Meyer Werf niet zeker meer van de Eemshaven

0

Papenburg/Eemshaven – De Meyer Werf is ontevreden over de manier waarop ze wordt behandeld door Wagenborg in de Eemshaven. De scheepsbouwer uit Papenburg heeft niet het gevoel ‘als goede klant te worden beschouwd.’

“De klant moet toch altijd koning zijn”, zegt woordvoerder Peter Hackmann. ”Dat gevoel hebben we niet in de Eemshaven.” Hij zegt dat er ‘enige ruis is’ tussen Meyer en Wagenborg, de verhuurder van de kade, loodsen en terminal.

Of dat gevolgen heeft voor de toekomst is onduidelijk. Zeker is dat Wagenborg er niet automatisch van moet uitgaan, dat de cruiseschepen in de Eemshaven aan de kade gaan liggen om te worden afgebouwd.

De havenautoriteiten van Emden doen er achter de schermen alles aan om de reusachtige cruiseschepen voortaan naar de Duitse havenstad te krijgen. Hackmann zegt dat Emden ‘er alles aan doet’ om de Meyer Werf te interesseren voor de Emder haven. “Dat was recentelijk al het geval, toen wij de ferry voor Indonesi‘ hebben afgebouwd. In Emden was alles perfect geregeld.”

De irritatie tussen Wagenborg en Meyer is mede een gevolg van de militaire activiteiten in de Eemshaven. De Amerikanen gebruiken de Noord-Groninger haven voor de verscheping van militaire voertuigen. Strenge controles en een afgebakend terrein zijn daarvoor noodzakelijk. Meyer kan zich dan niet zo vrij bewegen als in de eerste jaren toen de cruiseschepen voor anker gingen in de Eemshaven.

Hackmann zegt dat Wagenborg een substantieel bedrag ontvangt voor de verhuur van de kade, loodsen en terminal. “Neem alleen al het logistieke gedeelte. Voor ieder cruiseschip leveren we 120 scheepscontainers met lading af.” Ook taxibedrijven verdienen aan de cruiseschepen. Bemanningsleden laten zich bijvoorbeeld naar de stad-Groningen vervoeren.

www.dvhn.nl

Geef een reactie