29 november 2023

Minder meldingen en meer aanhoudingen tijdens jaarwisseling

0

Provincie Groningen,De jaarwisseling is voor de Groningse politie zonder ernstige excessen verlopen. In totaal zijn tijdens de jaarwisseling 34 aanhoudingen geweest. Van dit aantal komen mogelijk 17 personen in aanmerking voor snelrecht. Het is voor het eerst dat Justitie in Groningen snelrecht toepast rondom oud en nieuw.Tijdens de overstap van oud naar nieuw kreeg de politie tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends 690 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er ongeveer 1100. Een groot deel van de meldingen had betrekking op brandjes.

Aanhoudingen

De 34 arrestaties die zijn verricht zijn voornamelijk vanwege geweldpleging en vernieling en geweld. Vorig jaar werden tijdens de jaarwisseling 13 personen aangehouden. De politie heeft zich gedurende de jaarwisseling nadrukkelijk gericht op het vroegtijdig in de kiem smoren van mogelijke incidenten. Waar mogelijk werden aanhoudingen verricht. In de aanloop naar de jaarwisseling is via de media duidelijk gemaakt dat geweld tegen hulpverleners niet te tolereren is. Drie arrestaties waren nodig vanwege gericht geweld tegen de politie. Een agente moest zich onder doktersbehandeling stellen nadat ze bij een ruzie in Hoogezand per ongeluk een stomp in de maag had opgelopen.

 

In de Stoepemaheerd in Groningen moest de mobiele eenheid kort in actie komen. Een groep jongeren bekogelde hulpverleners met diverse voorwerpen. Na het korte optreden van de ME keerde de rust terug. Een persoon werd aangehouden. Op de Zuiderweg in Hoogkerk werden twee mannen gearresteerd nadat ze agenten met flessen hadden bekogeld.

In Nieuwe Pekela werden vier personen aangehouden. Een groep jongeren gooide op diverse plaatsen winkelruiten in. Ook gooiden ze met voorwerpen en vuurwerk naar agenten. Een getuige is hier ernstig bedreigd. Een van de vier verdachten kon in de vroege ochtenduren in een woning aan de Lindelaan worden ingerekend. Hij had eerder die nacht de arrestatie van een andere verdachte geprobeerd te voorkomen door op de rug van een agent te springen.

In Appingedam werd een inwoner van die plaats in de boeien geslagen nadat hij met zijn auto op een groep mensen was ingereden. In Noordbroek werden drie personen aangehouden na een mishandeling van een bewoner van die plaats. In Delfzijl brachten drie personen de oudejaarsnacht in een cel door. Zij werden verdacht van betrokkenheid bij het gooien van een putdeksel tegen een politieauto. De auto raakte hierbij beschadigd. In Den Andel werd een man gearresteerd vanwege een forse mishandeling.

 

Branden

De jaarwisseling kenmerkte zich vooral door straatbrandjes. Bij een groot deel van de branden traden politie, brandweer en de diensten gemeentewerken gezamenlijk op. De hulpverlenende instanties voorkwamen dat rommel opnieuw voor een brandstapel zou worden gebruikt. Een overzicht van de branden is te vinden op www.hulpverleningsdienstgroningen.nl.

 

Ongelukken

Rondom de jaarwisseling deden zich in de provincie vier verkeersongelukken voor waarbij mensen gewond raakten. Op de A7 bij Scheemda raakte een automobilist van de weg. De politie heeft een bloedproef van de bestuurder genomen. In de Nolenstraat in Hoogezand werd een automobilist aangehouden nadat hij was doorgereden na een aanrijding. In Oude Pekela raakte een man in het ijskoude water van het Pekelder Diep. Hij werd in een ziekenhuis opgenomen.

 

Vuurwerk

In de aanloop naar de jaarwisseling is zo’n 900 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is het drievoudige van het jaar daarvoor. De toename is vermoedelijk te verklaren door de aandacht die de politie aan vuurwerkoverlast heeft besteed. Bovendien is bij enkele invallen een behoorlijke omvangrijke hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen. Tot aan oudejaarsdag werden 105 jeugdigen voor een straf naar het Haltbureau verwezen voor het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Vorig jaar werden in totaal 97 jongeren naar Halt gestuurd. Tegen diverse personen is proces-verbaal opgemaak.

 

Oudejaarsdag

De oudejaarsdag kenmerkte zich overdag voor de politie vooral tot het assisteren van de brandweer bij het blussen van straatbrandjes. In Groningen raakte rond het middaguur op de Froukemaheerd een auto in brand doordat er per ongeluk een stuk vuurwerk onder de motorkap belandde. Een 63-jarige fietsster uit Groningen liep ’s middags op de Zuiderkuipen in haar woonplaats letsel aan het gezicht op toen ze werd aangereden door een 35-jarige automobilist uit Hoogezand. De auto van de man was vlak voor de bocht van de Zuiderkuipen en de Reitemakersrijge doorgegleden vanwege de gladheid. Het slachtoffer belandde via de motorkap op de weg en is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Een 42-jarige fietsster raakte gewond in Uithuizen. Toen de vrouw op de John F. Kennedylaan uitweek voor vuurwerk, botste ze tegen een auto.

In Nieuwe Pekela rukten politie en brandweer uit nadat ’s middags een 39-jarige man door het ijs van de vijver aan de Schoener was gezakt. Omwonenden wisten de persoon in kwestie met een ladder uit het water te krijgen. Hij hield niets ernstigs aan het avontuur over.

In een woning aan de Rengersstraat in Ten Post werd woensdag een hennepkwekerij ontdekt. De kwekerij bestond uit bijna 2000 hennepplanten. De planten en de bijbehorende installatie zijn vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek.

 

De politie heeft tijdens oud en nieuw zo’n 350 medewerkers ingezet. Voor het eerst werd ook assistentie verleend door het Korps Landelijke Politiediensten. Vanuit het KLPD sloten 20 collega’s zich bij het Groninger korps aan. Zij hielden onder andere toezicht op het verkeer.

Persberichten politie.nl

Geef een reactie