22 april 2024

Mogelijk munitie in grond bij havens Delfzijl

0

Delfzijl – Zand dat is gebruikt voor de aanleg van het haventerrein, het industriegebied in Delfzijl en de Eemshaven bevat mogelijk munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Het zand is in 1992 uit de Eems gewonnen en zeer waarschijnlijk nooit gezeefd. Het strand van Delfzijl bestaat uit hetzelfde zand en is nu voor het publiek gesloten wegens de vondst van explosieven.

Het havenbedrijf Heuvelman Ibis uit Delfzijl schrijft dit in een brief aan de burgemeester en wethouders van Delfzijl. De twee miljoen kubieke meter zand werd destijds door het baggerbedrijf Holland uit de Eems gehaald. Volgens directeur Heuvelman van het gelijknamige bedrijf is dit zand nooit gezeefd. Het werd opgeslagen in een depot en is gebruikt voor de bouw van de gehele haven en het terrein van de fabriek FMC Industrial Chemicals in Delfzijl, de bulkkade in de Eemshaven en de aanleg van de N33 bij Appingedam.


Heuvelman kreeg in 1997 de opdracht van de gemeente om zand uit het depot naar de kustlijn van Delfzijl te vervoeren om een strand aan te leggen. Het zand werd toen niet gecontroleerd op munitie. In mei dit jaar werden er explosieven op het strand gevonden. Volgens een rapport van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) is het zeer aannemelijk dat de munitie uit dit zand komt. Het strand van Delfzijl wordt binnenkort volledig afgegraven en gezeefd. Volgens de gemeente kunnen de kosten oplopen tot 150.000 euro. Het strand is dan maximaal vijf weken gesloten.


Loco-burgemeester Marian Scharft reageert terughoudend op de brief. “Eerst moet het strand schoon. Zit er meer munitie in het zand, dan kijken we verder”. De fractievoorzitters zijn donderdagavond ge•nformeerd over de waarschuwing van Heuvelman

www.dvhn.nl

Geef een reactie