22 april 2024

Molens Slochteren in rouwstand vanwege prins

0

slochteren – De Slochter Molenstichting heeft vijf molens in de gemeente in rouwstand staan. Dit gebeurt naar aanleiding van de dood van prins Bernhard. De molens zijn in de rouwstand gezet de dag nadat het overlijden bekend was geworden. Ze blijven tot en met zaterdag, de dag van de bijzetting in Delft, zo staan. De molenstichting plaatste de molens ook zo na het overlijden van prins Claus (5 oktober 2002) en prinses Juliana (20 maart 2004).

Het is een oud gebruik om bij dit soort gebeurtenissen de molens in de rouwstand te zetten”, zegt Lammert Groenewold, secretaris van de Slochter Molenstichting. Overigens was dit oorspronkelijk het geval bij sterfgevallen in het gezin van de molenaar. Later is dit uitgebreid. Zo stonden de Slochter molens in de rouwstand, toen vorig jaar een van de vrijwillige molenaars overleed.

De Slochter Molenstichting wil het gebruik van de wiekenstand, bij bepaalde gebeurtenissen, meer ingang doen vinden in de samenleving. Groenewold: “Op die manier breng je de molens meer binnen in de leefwereld van de burgers.” Hij stelt zich voor om bij het overlijden van bekende inwoners of belangrijke figuren de molens in de rouwstand te zetten. Overigens kan dit natuurlijk ook gebeuren bij vreugdevolle gebeurtenissen. Hierbij komt de molen in de vreugdestand te staan.


Rouwstand en vreugdestand


De wieken van een molen draaien linksom, tegen de klok in. Bij de rouwstand wordt de onderste (gaande) wiek vlak na het laagste punt rechts vastgezet. Het ‘gaande’ drukt hierbij het vergankelijke, de droefheid uit. Gezien vanuit de positie van de toeschouwer staat de punt van de onderste wiek net voorbij de deur. In vroeger jaren werden het wiekenkruis en de kap van de molen meegedraaid met de rouwstoet tot het punt dat de stoet het kerkhof bereikte.


Bij de vreugdestand staat de dichtstbijzijnde molenwiek links van de denkbeeldige middellijn van de molen. De komende stand wordt gebruikt bij een geboorte of huwelijk in de familie. Deze stand komend, omdat de dichtstbijzijnde wiek naar de molen toe komt.

www.dvhn.nl

Geef een reactie