17 juni 2024

Museum in Warffum vreest voor toekomst

0

warffum – De toekomst van Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum ziet er niet rooskleurig uit. Het museum dreigt per 1 april zijn technische dienst kwijt te raken. “Gaat die regeling door, dan moet de zaak dicht”, zegt directeur Stijn van Genuchten van het museum.

De technische dienst van het museum bestaat uit twee ID-werknemers. Deze gesubsidieerde banen worden opgeheven. Het museum heeft geen geld om de werknemers zelf te betalen. “Onze twintig gebouwen vergen voortdurend onderhoud. Gebeurt dat een of twee jaar niet, dan is het niet best”, aldus Van Genuchten.


Hij stuurde de gemeente onlangs een brief waarin hij vraagt om hulp. “We kunnen die ID-werknemers toch in dienst houden? Anders komen ze in de bijstand, dat kost evenveel”, vindt hij. Tot nog toe heeft hij niets gehoord van de gemeente.


Wel lieten PvdA en GroenLinks gisteren in de begrotingsvergadering weten dat ze museum Het Hoogeland willen behouden en dat er een oplossing moet worden gevonden om een beperkt aantal gesubsidieerde banen om te zetten in reguliere banen. Hoe en wat bleef onduidelijk.


Van Genuchten is wel duidelijk. “Het museum draait al met verlies. We hebben intern bezuinigd op personeel, we hebben geen loonsverhoging doorgevoerd; dit kunnen we er niet bij hebben.” Hij hoopt op een financieel toeschietelijke gemeente, maar hij ziet het somber in. “Ik hoop dat ik te somber ben. De leukigheid verdwijnt door alle bezuinigingen.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie