22 juni 2024

Na renovatie ook weer rondleidingen op waterzuivering Garmerwolde

0

Garmerwolde – De renovatie van de rioolwaterzuivering bij Garmerwolde is in volle gang. Als de peperdure opknapbeurt in 2006 achter de rug is, wordt er schoner water in het Eemskanaal geloosd. Daarmee voldoet de installatie aan de zogeheten lozingseisen die in de jaren tachtig zijn verscherpt. Tot nu toe wordt het gezuiverde rioolwater eigenlijk met een tikje te veel stikstof en fosfaat geloosd, maar dat is binnenkort verleden tijd

Dat is niet het enige voordeel van de operatie die zo’n 23 miljoen euro kost, keurig betaald via de rioolheffing. Na de renovatie is de rioolwaterzuivering veilig voor groepen ge•nteresseerden die er een rondleiding kunnen krijgen. Dat gebeurde de laatste tijd niet meer uit veiligheidsoverwegingen. ”Vooral kinderen maken soms onverhoedse bewegingen en daarvoor worden maatregelen getroffen”, zegt assistent-projectleider Jan den Engelse van het bouwkundig project. Zo worden er meer roosters aangelegd, waardoor de kans op valpartijen wordt beperkt.


De stankoverlast voor omwonenden heeft door de renovatie z’n langste en ergste tijd gehad, verwacht Den Engelse. ”We dekken meer bassins af en door de komst van een sterkere installatie, wordt de geur ook minder. Maar ja, stank blijft subjectief.”


Verder is het de bedoeling dat plaatselijke aannemers ook enkele klussen van de renovatie gaan doen, terwijl het mammoetgedeelte van de operatie door gespecialiseerde bedrijven wordt gedaanBord


Langs de weg van Groningen naar Garmerwolde staat al tijden een bord waarop aangekondigd wordt dat er een nieuw diestgebouw komt bij de rioolwaterzuivering. Dat gebouw was de aftrap van het hele renovatieproject en het is al lang in gebruik. Het bord blijft staan om er andere veranderingen aan de zuivering op aan te geven.

www.dvhn.nl

Geef een reactie